Ljepota “stražara oka” – različak za plave, a trputac za smeđe oči

Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue

Biljke mogu dati vrlo dobre rezultate kod običnih upala kapaka (jednostavnog blefaritisa) ili kod hordeoluma, pučki nazvanog ječmenac ili jačmen. Upala kapaka posebno je česta kod limfatičnih ili artritičnih osoba, a izaziva jako crvenilo ruba kapaka koje prati dosta jaka bol. Trepavice su slijepljene nekom vrstom žućkastog voska koji ima sklonost da se stvrdne.

Kapci su stražari oka, budni čuvari njegova zdravlja i njegove ljepote. Zajedno s trepavicama koje ih  obrubljuju one uspješno brane taj organ koji je bitan za naš svakodnevni život ali i za našu moć zavođenja.

Neke bolesti toga organa, kao što su čirevi, zaraznog su porijekla, neke su uvjetovane stvaranjem čvorića (halazion), neke su posljedica živčanomišićine povrede (ptoza gornjeg kapka, tj. nemogućnost podizanja kapka), druge su uvjetovane zaraslicama ili kljenutima mišića (entropion ili iskretanje vjeđa prema unutra, ekstropion ili skretanje prema van). Sve te smetnje negativno djeluju na ljepotu, a valja priznati da djelovanje biljaka nije protiv njih uspješno: njima se mora baviti samo liječnik.

Štetni učinci

Biljke mogu dati vrlo dobre rezultate kod običnih upala kapaka (jednostavnog blefaritisa) ili kod hordeoluma, pučki nazvanog ječmenac ili jačmen. Upala kapaka posebno je česta kod limfatičnih ili artritičnih osoba, a izaziva jako crvenilo ruba kapaka koje prati dosta jaka bol. Trepavice su slijepljene nekom vrstom žućkastog voska koji ima sklonost da se stvrdne.

Ječmenac počinje crvenilom na ograničenom mjestu ruba kapka koje otekne te se ispuni gnojem a zatim pukne: to je zapravo čir, furunkul.

Zaštitite štitnike svojih očiju! Čuvajte se prašine, dima (duhana, zagađenosti), kiselih ishlapljivanja itd. Nemojte predugo raditi pri umjetnom svjetlu ili barem rasvjetu pravilno podesite. Dezinficirajte preventivno kapke kod hunjavice (posebno ako vam oči počnu suziti) i konjunktivitisa.

Bojanje kapaka i umjetne trepavice predstavljaju jedno od mnogih sredstava za uljepšavanje žena (a kako se čini, odnedavno čak i muškaraca). Maurice je bio daleko od toga da bi nekoga odvraćao od upotrebe takvih sredstava. No ipak se čuvajte. Kao i sva sredstva za uljepšavanje i ova mogu škoditi pri dužoj upotrebi te tako dovesti do upravo obrnutog učinka nego što je onaj radi kojeg su sačinjena.

Njega očiju i kapaka

Ona mogu izazvati infekcije, alergije i čireve. Ne nanosite ih ni previše prečesto. Ne spavajte sa šminkom na očima. Ako osjetite svrabež, neobičnu toplinu ili bol, budite na oprezu, počnite upotrebljavati drugi proizvod ili jednostavno ne nanosite šminku na oči. Nećete biti ružniji bez plave boje na kapcima ili crne boje na trepavicama nego s blefaritisom ili ječmencem.

Čim se javi ječmenac, ili blefaritis, blago trljajte kapke raspolovljenim bijelim lukom ili lukom opranim u prokuhanoj vodi.

Za njegu očiju, lijepe kapke i trepavice upotrijebite slijedeće recepte:

Lokalni oblozi s naljevom od cvjetova različka, koji su navodno posebno dobri za plave oči (3 prstohvata za 1 šoljicu).

Lokalni oblozi s naljevom od listova i cvjetova trpuca, koji su navodno posebno dobri za smeđe oči (2 prstohvata za 1 šoljicu).

Također, pomoći će vam i oblozi natopljeni slijedećim pripravcima:

Naljev od cvjetova divizme radi ublažavanja nadraženosti kapaka (4 prstohvata za 1 šoljicu);

Korisne su i druge biljke kao što su: kokotac, naljev od cvjetova (2 prstohvata za 1 šoljicu); gorska suručica, orah – uvarak od listova (2 prstohvata za 1 šoljicu), naljev od cvjetova (4 prstohvata za 1 šoljicu); bazga, naljev od cvjetova (3 prstohvata za 1 šoljicu); vinova loza, sok od vriježi razrijeđen u prokuhanoj vodi itd.

Mauricevi recepti

Biljka očanica za suzne oči

U borbi protiv jačmenca pomoći će vam oblozi natopljeni slijedećim pripravcima:

Uvarakom od korijenja bijelog sljeza za ublažavanje (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Naljev od cvjetova rosopasa radi dezinfekcije i jačanja (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Naljevom od cvjetova crnog sljeza, ista upotreba (4 prstohvata za 1 šoljicu).

Uvarak od cijele biljke očanice, vrlo koristan protiv suzenja očiju i njegovih posljedica.

Francuskom travaru je ipak bio najdraži recept u borbi protiv ječmenca, ali i za ljepotu kapaka onaj pripremljen od slijedećih biljaka na litru vode: 1 prstohvat različka (cvjetovi), 3 glavice kamilice, 2 prstohvata ruža i 2 prstohvata sljeza.

(arhiv Aure)