Ljekovitost mora: ISCJELJUJE CIJELI ORGANIZAM!

 Izuzetan sastav morske vode doprinosi smanjenju upala i bola, pa kupanje u moru prija osobama koje imaju: artritis, reumu, bolove u leđima i mišićima.

Piše: Dušica Ranđelović, certifikovani maser-terapeut, stručnjak na polju celulita i anticelulitnih tretmana. FB @anticelulit masaže;

Kad se pomene more, svi prvo pomisle na uživanje, ali more može mnogo da učini i za naše zdravlje.

Ljekovitost mora prvi su primijetili stari Grci u 4. vijeku p.n.e, a utemeljivač kliničke medicine i najpoznatiji grčki ljekar Hipokrat otkrio je ljekovita svojstva morske vode proučavajući njeno djelovanje na zacjeljivanje rana. Posmatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara, shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcija i obnavlja ćelije.

Da bi opisao iscjeljujuće efekte morske vode, prvi je upotrebio riječ – talasoterapija (od grčkih riječi “thalassa” – voda i “therapia” – izliječiti). Grci i Rimljani su gradili termalne kupke na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid je, u 5. vijeku prije Hrista, napisao da: „more liječi sve ljudske boljke”.

Sličnost sa krvnom plazmom

Francuski naučnik  Rene Quinton je posvetio život proučavanju morske vode. 1897.god.  došao je do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala.

  1. godine je objavio knjigu „Morska voda, organski medij“, u kojoj govori o hemijskoj sličnosti krvne plazme i morske vode.

Morska voda ima identičnu pH vrijednost kao zdrava ljudska krv, te sadrži minerale i elemente u tačnim odnosima koji su potrebni ljudskom organizmu.

Da bismo razumjeli terapeutsku ulogu morske vode, prvo, dakle, moramo razumjeti njen sastav koji je vrlo sličan krvnoj plazmi.

Morska voda sadrži čak 84 važna elementa koja pronalazimo i u ljudskom tijelu. To su vitamini, minerali, elementi u tragovima i aminokiseline. Takođe je puna mikroorganizama koji imaju antibiotsko, antimikrobno i antibakterijsko svojstvo.

Čak 99% soli je načinjeno od 5 osnovnih elemenata:

hlor 55%

natrijum 30,6%

sumpor 7.7%

magnezijum 3,7%

kalcijum 1,1%

kalijum 1,1%

ostalo 0,8%

Ljudsko tijelo ima sposobnost apsorbovanja tih elemenata, a istraživanja su pokazala da gotovo istu koncentraciju tih istih elemenata pronalazimo u ljudskoj plazmi.

Izuzetan sastav morske vode doprinosi smanjenju upala i bola, pa kupanje u moru prija osobama koje imaju: artritis, reumu, bolove u leđima i mišićima.

Takođe podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma, procesom osmoze- so se vezuje za vodu, odnosno u ovom slučaju so iz mora vezuje vodu iz organizma i tako ga oslobađa viška.

Smanjuje nesanicu, depresiju…

Slobodno mogu da kažem da je i lijek protiv celulita, u kombinaciji sa talasima koji djeluju kao masaža, a samim tim i eliksir za zdravu i lijepu kožu.

Povoljno utiče i na kardiovaskularni sistem. Još jedna od prednosti morske vode je što čisti organizam, tako što kupanjem podstiče funkcije jetre, bubrega i kože koji filtriraju i izlučuju štetne materije iz organizma.

Istraživanja su pokazala da morska voda može ublažiti simptome rozacee, psorijaze i ekcema. Ima moćno antiseptičko djelovanje i ubrzava zacjeljivanje rana i ogrebotina. Povećava elastičnost kože i smanjuje rizik od prijevremenog nastanka znakova starenja kože. Povećava dotok kiseonika u krvi i zahvaljujući antiseptičkom djelovanju uništava parazite, bakterije i gljivice.

Od stresa svi želimo da se zaštitimo, a nema boljeg načina da ga se riješite od mora.  Ljetovanje na moru pruža priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo.

Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom procentu, dokazano djeluje u borbi protiv stresa. Zato što više vremena provedite u vodi jer je to najlakši način da se oslobodite i toksina i stresa. Tu je i zvuk talasa i negativni joni koji se nalaze u vazduhu. Negativni joni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor i povoljno djeluju na ljude s astmom i alergijom.

Vazduh zasićen negativnim jonima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, rijeka, okeana i mora.

Samo se opustite i prepustite da vas priroda liječi.

(aura.ba)

Komentari

komentara