LJEKOVITO ULJE BUNDEVE: Prirodni lijek za mokraćne kanale, prostate, bubrege…

Ulje bundeve čini čuda za unutrašnju i spoljnu ljepotu, zahvaljujući, prije svega vitaminima A i E, omega 3 i 6 masnim kiselinama, cinku, triptofanu i snažnim antioksidansima.

To je praktičan sastojak koji se svakodnevno koristi i poboljšava vaše metaboličko i fiziološko zdravlje, zajedno sa vašim izgledom – mogućnosti korištenja, praktično su beskonačne i nude vrlo dug popis pogodnosti. Toliko je toga što čini bučino ulje toliko dobrim, da ga obavezno morate imati u svom domaćinstvu.

Liječenje bundevinim uljem daje najbolje rezultate kod slijedećih zdravstvenih problema: reguliše problem uvećane prostate, liječi infekcije mokraćog kanala kod muškaraca i žena, poboljšava kvantitet i kvalitet sperme, reguliše nivo holesterola u krvi, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, pomaže kod sindroma iritabilnih crijeva, kao i crijevnih parazita, pospješuje normalan rad bubrega, poboljšava imuni sistem, pozitivno utiče na vid i raspoloženje, smanjuje opekotine i različita oboljenja kož, povoljno djeluje na ten, te na zaustavljanje opadanja kose

Za pravljenje ulja koriste se samo sjemenke bundeve. Za jednu litru ovog ulja potrebno vam je oko 2,5 kg sjemenki uljne bundeve (4 do 5 bundevi). Takođe, da biste što bolje “obavili zadatak” potrebno je da imate dobru presu za cijeđenje.
Sjemenke poredajte u tepsiju, tako da ne budu jedna preko druge, dok ne pokrijete dno. Zatim ubacite tepsiju u rernu, koju ste prethodno zagrijali na 60 stepeni i pecite tri do četiri minuta.

Nakon toga izvadite sjemenke i stavite ih u presu kako biste iscijedili ulje. Ako nemate pristup presi pod visokim pritiskom, možete da iscijedite sjemenke ručno, ali manje efikasno, pomoću avana i tučka, a u tom slučaju treba ga procijediti kroz gazu. Ako koristite sjemenke neke druge vrste bundeve, potrebno je oljuštiti ih prije cijeđenja.

Ulje treba čuvati u čistim staklenim posudama, treba da bude tamnozelene boje, a može da bude i tamnocrvenkasto, ako ste koristili sjemenke neke druge vrste bundeve.