Ljekovito carstvo: CVIJEĆE LIJEČI DUŠU, SRCE, POMAŽE ČAK I KOD ALCHAJMERA!

Istraživanja pokazuju da vrijeme među cvijećem i drvećem, koje mirišete, njegujete i gledate kako raste, uljepšava i produžava život
Da li ste znali da samo pola sata dnevno provedenih u “druženju” sa biljkama smanjuje stres, aktivira mišiće, opušta mozak i sprječava napade anksioznosti? Istraživanja pokazuju da vrijeme “potrošeno” na svježem vazduhu, među cvijećem i drvećem, koje mirišete, njegujete i gledate kako raste, uljepšava i produžava život.

Šta nam još donosi boravak u carstvu biljaka?

Sreća je besplatna

Više nema izgovora da sve što vrijedi košta, jer je dokazano da se ljudi osjećaju bolje i sretnije ukoliko više vremena provode družeći se sa prirodom. A to znači – bilo gdje. U obližnjem parku, šumi, pored vode… Još veći efekat radosti postiže se ako zasadite neku biljčicu, pa svakog dana imate nekog posla oko nje. Zalivate je, čupkate listove, gledate je kako raste.

Čuva srce

Vrijeme provedeno u bašti, na svježem vazduhu, podrazumijeva kretanje i meditaciju, dvije stvari koje su neophodne da biste se osjećali zdravo. Ono nesumnjivo otklanja stres, što znači da čuva srce i štiti ga od udara.

“Trenira” moždane ćelije

Istraživanja pokazuju da čak i briga oko dvije saksije cvijeća može pozitivno da djeluje na organizam i ublaži simptome Alchajmera, jer osoba sama mora da se aktivira oko procesa sadnje, zalivanja i čupkanja suhih listova i cvjetova.