Ljekovito bilje: Jaglac čuva živce i srce, a breza topi kamenac!

 Kad je riječ o ljekovitom bilju, situacija je nešto složenija – njega ne beremo da bismo ukrasili domove, nego da bismo pomogli sebi ili najbližima. Ipak, ni tada ne treba pretjerivati jer neumjereno branje, često zajedno s korijenom, uništava prirodna staništa.

Mnoge od ovih biljaka ne rastu samo u proljeće, već nas vesele i u šetnjama tokom ostalih godišnjih doba.

U nastavku vam donosimo  šest biljaka na koje sljedeći put kada šetate prirodom možete obratiti pažnju, jer mogu biti vrlo korisne. Prije upotrebe tih biljaka u ljekovite svrhe se uvijek savjetujte s liječnikom ili stručnom osobom.

 BREZA

Bubrezi – Ako se kroz određeno vrijeme dnevno piju 2 do 3 šolje nezaslađenog čaja od brezovog lišća, mogu se sami rastvoriti bubrežni kamenci, a i bubrežni pijesak se može bezbolno izlučiti.

Šećerna bolest – Čajni oparak od brezovog lišća može se preporučiti i bolesnicima koji imaju početni oblik šećerne bolesti. Treba ga piti bez šećera, dvije do tri šolje dnevno, u gutljajima. Kod ove bolesti i kod gihta, bolesti bubrega, hroničnog katara mjehura i žučnih kamenaca, preporučuje se uz čajni oparak koristiti potpune ili djelimične kupelji od brezovog lišća.

Kosa – Sok od breze može se koristiti kao voda za kosu jer jača korijen i pospješuje rast kose, zaustavljanje peruti i ispadanje kose.

Kamenac – Čajna mješavina za kamenac i pijesak u bubrezima: u istim dijelovima izmiješati listove breze, puzave pirike, čestoslavice i vodopije. Od te mješavine uzeti 1 čajnu kašiku za 1 šolju oparka i piti u gutljajima 2 do 3 šolje dnevno.

Kašalj – Čajni oparak od 1 velike kašike svježih brezovih pupoljaka na 2 šolje vode, dobro zaslađen medom, ublažava kašalj.

BRIJEST

Koža – Kora brijesta sabire se u proljeće, a uzima se samo unutrašnja i srednja kora grana starih od 1 do 2 godine. Za kožne bolesti uzmite 150 g usitnjene brijestove kore, kuhajte je jedan sat u 2 litra vode ili mlijeka. Nakon toga ostavite je da stoji 5 sati, procijedite i stavite na lanenu krpu koja će vam poslužiti kao obloga za ozlijeđenu kožu.

Šećer – Ako imate šećernu bolest, jednu veliku kašiku cvijeta brijesta prelijte s 2,5 dl vrele vode i ostavite da poklopljeno stoji 5 minuta. Zatim procijedite napitak i uzimajte ga dva puta dnevno po jednu šolju prije jela.

JAGLAC

Bronhitis – Zbog saponina i ostalih ljekovitih sastojaka, pripravci od korijena jaglaca su jako dobar lijek za dugotrajni kašalj, gripu, bronhitis, hripavac i upalu pluća, jer rastvaraju i izbacuju sluz i nadoknađuju nedostatak vitamina C u organizmu.

Giht, reuma – Pripravci od korijena i cvjetova jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje gihta i reumatizma. I poznati iscjelitelj Kneipp bio je veliki zagovornik jaglaca, te je savjetovao da ljudi skloni reumatizmu i gihtu duže vrijeme piju dnevno 1 do 2 šolje čaja od cvjetova jaglaca, pa će im se jaki bolovi smanjiti.

Srce – Mogu se uzimati cvjetovi jaglaca namočeni u dobro vino ili konzervirani sa šećerom u prahu, tako da se u staklenu posudu naizmjenično stavi sloj cvjetova debljine palca i sloj šećera. Posuda se dobro zatvori čistom krpom i zaveže. Ovo se sredstvo za jačanje srca uzima prema potrebi, 1 – 3 čajne kašike dnevno.

Živci – Čaj od cvjetova jaglaca izvanredno je sredstvo za okrepu živaca, ublažavanje migrene i glavobolje. Ovaj čaj smanjuje navalu krvi u glavu, liječi drhtanje udova i odlično je sredstvo za spavanje. Takav čaj ne može škoditi niti izazvati ovisnost pa ga treba uzimati umjesto lijekova.

MASLAČAK

Mokrenje – Za otežano mokrenje pomiješajte po 30 g maslačka, preslice i kilavice, te 10 g svile od kukuruza. Tri kašike ove mješavine prelijte s pola litra kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji 2 sata, procijedite i pijte svaka dva sata po jednu kašiku čaja.

Za jačanje – Za jačanje organizma vrlo je koristan čaj od 10 g suhog lista maslačka, koji se moči 12 sati u 2,5 dl vode, a potom se doda velika kašika meda, pa se sve kuha 5 minuta. Pije se manja šolja ujutru natašte, a ostatak u gutljajima tokom dana.

Trovanje krvi – Kada se prelomi stabljika maslačka, pojavi se mliječni sok, koji pomaže kod trovanja krvi teškim metalima. Tri sedmice treba piti po 2 do 3 male kašikice. Tri do šest kapi ovog soka pomiješa se u jednakim dijelovima s rakijom i uzima 3 puta dnevno.

PODBJEL

Bronhitis – Treba uzimati samo potpuno zdrave glavice cvijeta bez peteljki. Prelijte jednu kašiku usitnjenih dijelova biljke s dva decilitra vrele vode i koristite za liječenje disajnih organa te za lakše iskašljavanje u početku bronhitisa i tuberkuloze.

Rane, čirevi – Osušene listove i cvjetove usitnite tuckanjem s drvenim batom, pa s ovim prahom pospite rane, zagnojene kosti i čireve koji će se potom prije očistiti i zarasti.

 

BIJELA VRBA

Hemoroidi – Napitak za hemoroide, osip i živce priprema se od 25 dkg mladih vršaka i pupoljaka vrbe. Namočite ih 16 sati u pola litra vina i pola litra vode, a potom sat i pol kuhajte na laganoj vatri. Uzimajte dnevno 2 – 3 šolje, ali samo po jedan gutljaj svakih pola sata do sat.