Dispepsija ili loša probava jedan je od vrlo čestih razloga zbog kojih se pojedinci odlučuju na samoliječenje. Radi se o grupi simptoma, a ne dijagnozi ili bolesti
Razni su uzroci probavnim smetnjama. Takozvana acidna despepsija izazvana je suvišnim lučenjem želučane solne kiseline. Atonična dispepsija prouzrokovana je mlitavošću mišića želuca i crijeva. Kod nekih se osoba gomilaju velike količine plinova, najčešće zbog nedostatka fermenata crijeva ili gušterače. Postoje i druge vrste dispepsija.
Simptomi mogu biti: nelagoda u gornjem dijelu abdomena, žgaravica, bol iza prsne kosti, bol u gornjem dijelu stomaka, mučnina, povraćanje, nadutost, rana sitost (osjećaj punoće), obilno podrigivanje, regurgitacija (vraćanje hrane) ili, piše portal aura.ba, anoreksija (gubitak apetita).
Bolesnik se za savjet i pomoć treba obratiti liječniku. Naročitu veliku pažnju treba posvetiti ishrani. Tako je, na primjer, u slučajevima dispepsije truljenja potrebno upotrebljavati mnogo biljne hrane, naročito prijesne i sitno samljevene ili naribane. Mnogo pomažu tzv. „voćni dani“ ili „voćne kure“.
11 LJEKOVITH PRIPRAVAKA
1. Po 30 grama hajdučice (sporiša), iđirota i majčine dušice i 10 grama kima; sve dobro isitniti, a kim u stupi istucati; 3 kašike mješavine držati 3 sata u pola litra hladne vode, zatim kuhati u poklopljenoj posudi 5 minuta, ohlađeno piti 3-4 puta po jednu čašicu pola sata prije jela.
2. Po 20 grama lanenog i grčkog sjemena, 30 grama dunjinog sjemena i po 15 grama trave od srdobolje i metvice; samljeti ili istucati u fini prah i uzimati 3-4 puta po jednu kašičicu pola sata prije jela.
3. Po 30 grama komorača, kima i anisa i 10 grama metvice. Pripremati i koristiti kao recept broj 1.
4. Po 15 grama kičice (gorčice), lincure, grčice, hajdučice (sporiša) i po 10 grama trave-ive, podubice, lista koprive i korijena pirevine. Pripremati i koristiti kao recept broj 1.
5. 5. Po 40 grama korijena iđirota i lincure, 15 grama kamilice i 5 grama kore krušine. Pripremati i koristiti kao recept broj 1.
6. Po 15 grama lista pitome metvice, matičnjaka i hajdučice (sporiša) lanenog i dunjinog sjemena, islandskog lišaja i 10 grama trave-ive. Pripremati i koristiti kao recept broj 1.
7. Po 15 grama kima, korijandra, anisa i komorača i po 20 grama lista metvice i plodova pasdrena. Pripremati i koristiti kao recept broj 1.
8. Po 15 grama kamilice, gorke djeteline, metvice, matičnjaka, iđirota, omana i 10 grama pirevine. Pripremati i koristiti kao recept broj 1.
9. Po 50 grama iđirota i omana. Pripremati i koristiti kao recept broj 1.
10. Po 40 grama korijandra i iđirota i po 10 grama plodova pasdrena i kleke (borovice). Pripremati i koristiti kao recept broj 1.
11. Po 40 grama lista kadulje i bijelog sljeza i po 10 grama kamilice i matičnjaka. Pripremati i koristiti kao recept broj 1.
RECEPTI KOD PRETJERANE ŽELUČANE KISELINE
Čajevi od kamilice, bijelog sljeza (pijemo prije doručka), maslačka (odstranjuje i uzročnike bolesti), islandskog lišaja
Čajna mješavina 1: bijeli sljez, islandski lišaj (reguliše količinu kiseline), lipa, marulja, matičnjak, mažuran, pirika, stolisnik: Pijemo tri puta na dan po jednu šoljicu čaja, i to četvrtinu sata prije obroka.
Čajna mješavina 2: Borovičine bobice, lavanda, paprena metvica, pelin, rutvica: pomiješamo jednaku količinu biljaka ili dvije i po kašike smrvljenih borovičinih bobica, pola kašike pelina i po kašiku lavande, metvice i rutvice. Dvije kašike te mješavine poparimo s pola litra prokuhane vode. Pijemo po šoljicu čaja prije obroka.
Čajna mješavina 3:Borovičine bobice, pelin, očanica, rabarbara (korijeni): dvije kašike mješavine spremljene od po kašičice zdrobljenih borovičinih bobica i pelina, dvije kašike korijena rabarbare i kašike i po očanice poparimo s pola litra prokuhane vode. Pijemo po jednu šoljicu čaja prije obroka.
Čajna mješavina 4: Lipa, laneno sjeme, oslad, iđirot, paprena metvica, koromač: prstohvat mješavine prelijemo šaoljicom hladne vode i zakuhamo. Čaj ne smijeno sladiti.
Čajna mješavina 5: Angelika, odoljen: dvije kašike mješavine obje biljke zakuhamo u pola litra vode i pustimo da odstoji deset minuta. Pijemo po šoljicu čaja prije obroka.
Sok od krompira – očišćeni krompir naribamo nasitno i iz njega iscijedimo sok. Prije svakog obroka uzmemo po dvije kašike svježeg soka.
Prašci – mješavina anis, koromač, odoljen, rabarbara (korijen). Uzmemo navrh noža mješavine prašaka, i to prije i poslije glavnih obroka.
Jela – Korisno je jesti paradajz
(aura.ba)