Ljekovitim biljem kod pojačanog smanjenog rada štitnjače (hipertireoza)

Uz ove čajeve preporučuje se obilnija i kaloričnija ishrana, unošenje većih količina tekućine, mirovanje i po mogućnosti psihičko rasterećenje.

 Štitnjača je žlijezda smještena na prednjoj strani vrata. Njen zadatak je da luči hormone koji regulišu mijenu tvari u organizmu. Na lučenje žlijezde utiče jod unesen u hrani, a njegovo nedovoljno unošenje može dovesti do povećanja štitnjače i pojave pod nazivom gušavosti.

 Pojačani rad štitnjače (hipertireoza) obilježava povećanje štitnjače. Tačan uzrok nastanka ovog poremećaja nepoznat je, ali je uočeno da se javlja u nekim porodicama, znatno češće kod žena, tako da moguću ulogu nastanku bolesti ima i psihička i tjelesna preopterećenost.

Pojačani rad dovodi do ubrzane mijene tvari u organizmu s brojnim posljedicama poput lupanja srca, preznojavanja laganog povišenja tjelesne temperature, mršavljenje unatoč pojačanom apetitu, učestalih stolica, ponekad i proljeva kao i nesanice. Može se javiti i lagano drhtanje ruku i izbočenost očnih jabučica.

Oboljela osoba treba uzimati lijekove koji umanjuju rad štitnjače, a u krajnjem slučaju pribjeći operativnom liječenju. Preporučuje se obilnija i kaloričnija ishrana, unošenje većih količina tekućine, mirovanje i po mogućnosti psihičko rasterećenje.

ČAJNE MJEŠAVINE ZA POJAČANI RAD ŠTITNJAČE

 ČAJNA MJEŠAVINA 1:

POTREBNO JE: 10 g korijena sladića, 15 g korijena čička, 15 g korijena maslačka, 15 g drveta sasafrasa (tropsko drvo Sassafras albidum), 15 g korijena biljke sapunike i 30 g korijena broća.

Čajnu kašičicu mješavine kuhati 5-10 minuta u šoljici vode i procijediti. Dnevno piti 1-2 šoljice toplog čaja za doručak. Kura traje dok se mješavina ne potroši.

ČAJNA MJEŠAVINA 2

Potrebno je: 20 g korijena sladića, 40 g korijena broća i 40 g drveta sasafrasa: Priprema i upotreba kao kod ČAJNE MJEŠAVINE 1.  Kura traje dok se mješavina ne potroši.

ČAJNA MJEŠAVINA 3

Za pojačani rad štitnjače možete koristiti čajnu mješavinu sastavljenu od 20 g korijena sladića, 40 g korijena broća i 40 g drveta sasafrasa. Kura traje dok se mješavina ne potroši. (aura.ba)