LJEKOVITI SPOJ TRNINA I RAKIJE: Za jači želudac i bolji imunitet!

Trnina (Prunus spinosa L.) na našim prostorima je poznata pod raznim imenima: divlja šljiva, trnjina, trnula, trnavka, trn, crni trn, grmulja, kukinja… Nekada se ova biljka mnogo koristila u narodnoj medicini zbog svoje izuzetne ljekovitost. Ali, njena upotreba posljednjih godina sve je manja. Iako se može koristiti i u kuhinjama, specijaliteti od nje su sve rjeđi na stolovima. Zbog toga, kada se pomene ime ove biljke, nerijetki su oni koji kažu da je divlja šljiva pomalo zaboravljeni okus njihovog djetinjstva.

LJEKOVITI SPOJ TRNINA I RAKIJE  

MJEHUR – Potopljene bobe trnine u vinu ili rakiji izvrsno djeluju kod bubrežnih bolesti i bolesti mjehura.

PROBAVA – Rakija pečena od boba crnog trna jača želudac i probavne organe kada se dnevno naštesrce popije po mala čašica.

DIZENTERIJA – Bobe kuhane u crnom vinu liječe od dizenterije.

ŽUTICA – Protiv žutice se uzme 5 grama stucane unutarnje kore korijena ili 50 grama svježe, kuha u 2,5 dl bijelog vina, dok ne ukuha za trećinu. To se podijeli na tri dijela i pije prije obroka ujutro, u podne i navečer.

IMUNITET – Rakija: 100 g suhih plodova trnine, 4 supene kašike meda i rakija. Osušene plodove trnine stavimo u flašu (prethodno ih malo smrvimo) tako da zauzmu 1/4 flaše. Dodamo med i ulijemo rakiju. Držimo na tamnom i toplom mjestu oko tri sedmice i procijedimo. Pije se ujutro natašte s čajem po 1 čašica za rakiju za jačanje imuniteta i pluća.