LJEKOVITI NEVEN: Pomaže kod upale, rana na želucu, bolova i opekotina!

Čaj napravljen od cvijeta nevena uzima se da olakša digestivne tegobe. Ali, da krenemo iz početka.

Prelijepa biljka sa jarkožutim ili narandžastim cvijetom izuzetan je detalj u svakoj kući ili bašti. Od davnina se koristi u raznim narodnim običajima, da bi vremenom postala jedna od najkorišćenijih u fitoterapiji. Prvo je primijećeno da vjenčići od nevena, zahvaljujući flavonoidima koje sadrži ovo cvijeće, povoljno djeluju na kožu, čiste je i utiču na smirivanje opekotina od sunca.

Pogledajte, sigurno neka od krema koje redovno koristite za lice ili tijelo sadrži ekstrakt nevena kao aktivnu supstancu. Odlična je ne samo za smanjenje upalnih procesa na koži, već i kao antiseptik: kod manjih posjekotina i oštećenja, a ujedno zaustavlja i krvarenje.

Time nisu iscrpljene sve njegove ljekovite mogućnosti. Osim što pročišćava krvne sudove i povećava im lumen snižavajući nivo holesterola (posebno u kombinaciji sa maslačkom, glogom, resnikom), posljednja ispitivanja upućuju na to i da snižava pritisak, olakšava probleme proširenih vena, djeluje i blago sedativno, ublažava grčenje disajnih puteva pa je dobrodošao kod astme.

Uz to, bitan je sastojak svih čajnih mješavina ako želite da preduprijedite ili otklonite tegobe u digestivnom traktu.

Eliminiše ranice na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, normalizuje rad jetre i žuči. Zahvaljujući antiinflamatornom djejstvu flavonoida, smiruje upalu debelog crijeva, tanin zaustavlja blaže dijareje, dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija, jača matericu.

Neven blagotvorno djeluje i na oči – zahvaljujući provitaminu A poboljšava vid, a može da se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjunktivitisa i iritacija.

Da bi neven mogao da vam bude nadohvat ruke i tokom zime, pripremite na vrijeme čajeve, a svježe ubrane latice, koje ćete držati na suhom i na promahi tri dana, možete da nalijete hladno cijeđenim maslinovim ili bundevinim uljem i čuvate u dobro zatvorenoj tegli.

error: Content is protected !!