Ljekoviti napitak: SOK OD KIVIJA ČUVA SRCE I BUBREGE

Sok od kivija je nešto što treba da ubacimo u svakodnevno korištenje, jer deluje blagotvorno na organizam i prepun je raznih zdravih sastojaka. Ovaj napitak daje veliku količinu kalijuma i vlakana, a to može da vas zaštiti i od nastanka srčanih bolesti.

Sprečava kardiovaskulativne bolesti, sprečava pojavu trombova i zgrušavanje krvi, smanjuje rizik od moždanog udara, štiti vitalnost ćelija, utiče povoljno na vid i spriječava i očne bolesti ( kataraktu ,divertikulozu, konjuktivitis…), podstiče oporavak organizma, štiti DNK od štetnog uticaja slobodnih radikala, snažno detoksikuje organizam, poboljšava imunitet, sprečava formiranje masnih naslaga…

Za pripremu sirupa od kivija treba vam: 1,5 kilogram svježeg i oljuštenog kivija, pola kilograma šećera, 1,5 litra vode.

Oljuštite kivi i isjeckajte, ubacite ga u blender i usitnite. Ako nemate pri ruci blender, možete da iskoristite i mašinu za mlJevenje paradajza. Potom, tako usitnjen kivi propasirajte kroz gustu cjediljku da bi se oslobodila što veća količina soka. Zatim, prokuHajte vodu, kada voda provri sačekate da se ohladi.

A u procijeđeni sok od kivija dodajte prokuhanu vodu koja se predhodno prohladila i pola kg šećera. Miješajte oko 20 minuta dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sterilišite staklene flaše u koje ćete sipati domaći sok od kivija i stavite ga u frižider. Prije upotrebe soka razblažite ga sa vodom.

Sok ili sirup od kivija, sadrži vitamin A, kompleks vitamina B vitamin C, vitamin E, vitamin K, selen, kalcijum, kalijum, fosfor, karotenoide, gvožđe,hlorofil, lutein, ugljene hidrate, flavonoide i zbog toga se preporučuje da se koristi u ishrani beba, a posebno se preporučuje kivi u trudnoći. Sok od kivija veoma je ukusan i zdrav i koristi se kao preventiva u liječenju mnogih oboljenja.

Treba da budete oprezni sa dnevnom količinom soka od kivija. Ne bi trebalo da popijete više od 1-2 čase soka koji ste razblažili sa vodom u jer može da dođe do alergija na kivi.