Ljekoviti ljiljan: CVIJET KOJI OLAKŠAVA “ŽENSKE PROBLEME”

Ljekovito bilje se u narodnoj medicini koristi od davnih vremena, a njegova učinkovitost popularna je i danas. U vremenima kada je sve dostupno, velika je čar u “sam svoj majstor” proizvodima, posebno kad je riječ o onim ljekovitima.

Neke od najpoznatijih ljekovitih biljaka koje se koriste u tradicionalnoj medicini su bazga, borovnica, valerijana, lavanda, a jedan od zahvalnijih je upravo ljiljan. Kao ukrasna biljka, ljiljan je stoljećima bio motiv u slikarstvu i u sakralnoj umjetnosti.

Stari Egipćani počinju ga uzgajati baš za upotrebu u liječenju raznih bolesti. U pučkoj medicini ljiljan se koristi za liječenje – čišćenje (detoksikaciju) očiju, kože, srca i uma te postoji uvjerenje da posjeduje čarobna svojstva.

Od bijelog ljiljana cvijet se koristi za liječenje ženskih bolesti poput upala maternice, raznih infekcija, kod leukoreje, prolapsa maternice, u obliku vaginalnog tuša, kod mliječne pukotine bradavica (latice močene u ulju).

Ljiljan ima i antitumorsko (citotoksično) djelovanje na tumor dojke, a pomaže i kod vodene bolesti, bolesti uha (upale, infekcije), kožnih bolesti, a poznata je uporaba latica koje su se močile u rakiji ili maslinovu ulju te stavljale na razne rane i opekline od sunca, zračenja ili drugih povreda, svraba (hidrolat).