Ljekoviti crveni napitak: EVO ZAŠTO BI TREBALI PITI ČAJ OD HIBISKUSA

Čaj od hibiskusa postao je posebno popularan posljednjih godina, ali malo ljudi zna za masu njegovih korisnih svojstava.

Čak i u starom Egiptu, infuzija od osušenih listova hibiskusa smatrana je panacejom – Egipćani su vjerovali da piće vraća energiju.Međutim, čaj od hibiskusa takođe ima mnogo korisnih svojstava i može biti koristan za prevenciju različitih hroničnih bolesti i kontrolu tjelesne težine. Evo zašto bismo svi trebali češće piti ovo crveno piće:

Zašto je hibiskus koristan?
Hibiskus je bogat antocijaninima, supstancama koje normalizuju krvni pritisak i jačaju zidove krvnih sudova, sprječavajući njihovo stanjivanje i kalcifikaciju. Linolna kiselina u napitku sprječava stvaranje plakova holesterola, snižava nivo „lošeg“ holesterola i promoviše proizvodnju „dobrog“. Napitak je neobično bogat vitaminom C, snažnim prirodnim antioksidansom.

Stimuliše proizvodnju imunoglobulina i pomaže organizmu u borbi protiv virusa i patogenih bakterija, što je posebno važno u jesenjoj sezoni. Osim toga, vitamin C blagotvorno djeluje na stanje kože: daje joj ujednačen tonus i zdrav sjaj, dok ujedno pojačava proizvodnju kolagena, „proteina mladosti“, usporavajući tako proces starenja.

Antocijanini u hibiskusu ne samo da daju karakterističnu rubinastu boju, već mogu i usporiti upalne procese, pružajući pouzdanu zaštitu tijelu. Polifenoli pomažu u normalizaciji digestivnog trakta, ublažavaju sindrom iritabilnog crijeva, a voćne kiseline pomažu u detoksikaciji tela i savršeno ubrzavaju metabolizam.

Kompleks elemenata u tragovima u piću (hibiskus sadrži gvožđe, fosfor, kalijum, natrijum, kalcijum, cink, bakar, magnezijum) poboljšava aktivnost mozga, povećava koncentraciju i performanse i normalizuje nervni sistem.

Hibiskus može biti odlična alternativa šoljici kafe usred radnog dana, može vam pomoći da se razveselite i koncentrišete (iako ne sadrži kofein).

Kako pravilno skuvati čaj od hibiskusa?
Za pripremu čaja od hibiskusa biće vam potrebno: 3 kašike hibiskusa, đumbir / cimet //, lmun po ukusu, 600 ml. ključale vode

Osušen cvijet hibiskusa prelijte ključalom vodom, dodajte đumbir/cimet ili limun (takvi dodaci ne samo da će ukus učiniti intenzivnijim, već će i ojačati zaštitu imunološkog sistema) i ostaviti 3-5 minuta.