Ljekoviti crveni luk: Bole vas zglobovi? Prislonite glavicu luka!

 Osim što ublažava prehladu, ovo povrće otklanja bolove u koštano-mišićnom sistemu. Komprese i odvari od luka preporučuju se u slučaju bolova u zglobovima i još nekih oboljenja.

 Artritis

Izrendajte sirovu glavicu luka i stavite tanki sloj kaše na pamučnu tkaninu, koju ćete potom prekriti drugom tkaninom. Prisloniti to na bolni zglob i povežite toplim šalom. Činite to jednom-dvaput dnevno u akutnom periodu.

Istegnuće tetiva

Veliku glavicu luka isjeckajte, a zatim je izgnječite i izmiješajte sa šećerom u odnosu 1:1. Stavite smjesu na salvetu, koju ćete prisloniti na bolno mjesto, fiksirati zavojem i utopliti. Držite pet sati.

Sirovi, sitno isjeckani luk izmiješajte sa šećerom u odnosu 1:1, a zatim sve zajedno izgnječite u avanu. Na mjesto istegnuća stavite gazu, a odozgo sloj pripremljene smjese. Sve prekrijte drugim slojem gaze i pričvrstite. Ostavite nekoliko sati. radite tako jednom do dvaput dnevno dok ne ozdravite.

Reumatizam zglobova

 Isitnite tri velike glavice luka, a zatim ih prelijte litrom vode i kuhajte 15 minuta. Procijedite i pijte po čašu odvara jednom dnevno u akutnom periodu.

 Giht

Da spriječite komplikacije, izmiješajte 500 g izgnječene jarebike sa 300 g isitnjenog luka i 200 g sitno isjeckanog bijelog luka. Ostavite to da odstoji 24 sata na tamnom mjestu. Zatim dodajte kilogram meda i promiješajte. Uzimajte po kašičicu triput dnevno, dvadeset minuta prije jela, dok ne potrošite smjesu.

Udarac

Isitnjenu glavicu luka izmiješajte s kašikom meda. Ugrijte na pari da se med rastvori. Smjesu iznesite na pamučnu tkaninu, koju ćete potom prisloniti na mjesto udarca na dva sata. Radite tako triput dnevno dok vam se stanje ne poboljša.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!