Ljekoviti čaj od biljke “Dan i noć” ima čudotvorno dejstvo za kožne bolesti, reumatizam, giht…

Sitna biljka čarobne ljepote ima čudotvorno ljekovito dejstvo! Evo šta sve liječi dan i noć cvijeće…

Prelijepo cvijeće “dan i noć” (Lat.: Viola tricolor) ima brojna imena na balkanskim prostorima. Zovu je: maćuhica, maćuha,božji cvit, viola, gospina ljubica, dikino oko, kokošja ljubica, modra iskrica, poljska ljubica

Čaj od ove biljke se koristi za liječenje raznih kožnih bolesti (ekcema), svraba, reumatizma, gihta, žutice, hroničnog bronhitisa, običnog i velikog kašlja, za jače izlučivanje mokraće i protiv upale mokraćne bešike.

Kako se priprema čaj?

Čaj se pravi od dvije kašičice biljke sa vrelom ili hladnom vodom. Treba da odstoji 8-10 sati i pije se 2-3 šolje na dan. Ovaj čaj se koristi i za pranje i za obloge. Zbog neprijatnog ukusa može se zasladiti sirupom od malina, ribizla, višanja ili limuna.

“Dan i noć” je sitna jednogodišnja zeljasta biljka, visoka do 40 cm. Stabljika je uglasta, prosta ili razgranata. Listovi su širi nego duži, po obodu zupčasti, donji su srcoliki, a gornji duguljasti. Cvjetovi su pojedinačni, na dugim peteljkama, trobojni (ljubičasti, žuti i bijeli). Cvjeta od proljeća do ljeta.
Raste po napuštenim planinskim njivama (do 1.800 m nadmorske visine), po usjevima, suhim i kamenitim mjestima.

Za lijek se upotrebljava samo divlja, poljska podvrsta, čiji su cvjetovi sitni, 8-14 mm dugački, žuti, bijelo žućkasti sa jačim ili slabijim ljubičastim prelivom. Upotrebljava se čitava nadzemna biljka za vrijeme cvjetanja.

“Dan i noć” sadrži flavonoide (rutin, violantin, izokvercetin, astragalin…), eterično ulje (najviše metiletar salicilne kiseline), s aponine, vitamin C, karotenoide, kumarine, sluzi, tanine, mineralne materije. (aura.ba)