Ljekovite recepture za liječenje reume: Med i vruć propolis ublažavaju grčeve

 Prema matematici stručnjaka, reuma je najskuplja bolest na svijetu. Svaka druga žena i svaki šesti muškarac obolijevaju od nekog oblika reume

Reumatske bolesti obuhvataju oko dvije stotine oboljenja koja se međusobno veoma razlikuju po uzrocima i načinu nastanka, kliničkoj slici, dijagnostičkim i terapijskim procedurama koje se koriste, ali im je zajednički glavni simptom: bol u zglobovima, kostima mišićima ili kičmenom stubu koji može biti praćen otokom, deformacijom i poremećajem funkcije zahvaćenog dijela tijela.

Ako imate problema sa zapaljenjem zglobova i regeneracijom hrskavice, suočeni ste sa čestim i jakim bolovima u kičmi, rukama i nogama, med, propolis i ljekovito bilje olakšaće vam svakodnevni život.

 Med i matična mliječ

Stavite u staklenu teglu devet grama matične mliječi i četvrt kilograma prirodnog meda i dobro ih izmiješajte drvenom ili plastičnom kašikom (nikako metalnom). Staklenu posudu prekrijte crnom platnenom krpom i stavite na mračno i hladno mjesto. Prije nego što uzmete med, usta dobro isperite mlakom vodom. Uzimajte po jednu kafenu kašičicu prije doručka i večere.

Mješavinu meda i mliječi možete staviti pod jezik i držati je oko minut dok se dobro ne istopi, a zatim je progutati.

 Med i cimet

U dvije kašike mlake vode staviti kašiku meda i kašičicu cimetovog praha. Smjesu dobro izmiješati i polako masirati bolne dijelove tijela.

 Mast od propolisa

Prije odlaska na spavanje, na bolna mjesta možete utrljati mast ili kremu od propolisa. To neće mnogo uticati na samu bolest, ali bi trebalo da ublaži bolove.

Sirće i med

Sastojci:

2dl vode

dvije kafene kašike jabukovog sirćeta

kafena kašika meda

Priprema:

U čaši tople ključale vode izmiješajte dvije kašičice jabukovog sirćeta i kašičicu meda. Pijte dva do tri puta dnevno, najbolje pola sata prije jela. Ovaj napitak od jabukovog sirćeta i meda pije se u Rusiji od davnina kako bi se ublažile tegobe reumatizma, gihta i bolova u zglobovima.

 Tretman od četiri dana

Dva kilograma meda pomiješajte sa dvije kašike sitno samljevenog lista i po dvije kašike cvijeta kantariona, lista ruzmarina, cvijeta brđanke, lista bijelog jasena, lista breze i rizoma i korijena divlje đurđice. Ostavite na sunčanom mjestu dvadesetak dana pa mažite oboljela mjesta četiri dana uzastopno. Napraviti pauzu od petnaest dana, a nakon toga ponovite tretman.

 Vruć propolis

Zagrijan propolis zamijestiti, istanjiti i napraviti tanku pogačicu pa staviti na bolno mjesto i držati tokom cijele noći. Terapija traje sedam dana.

 Vosak i maslinovo ulje

Pčelinji vosak lagano zagrijavati, uz dodatak maslinovog ulja, zatim napraviti smjesu u obliku pogače i priviti na oboljeli dio tijela da stoji preko noći.