LJEKOVITE KUPKE: KADA PUNA ZELENOG ZDRAVLJA

Zarobite samo za sebe djelić nage prirode, pretvarajući kupatilo u ljekovito banjsko lječilište

U borbi protiv ozbiljnih tegoba, ali i običnog umora, banjajte se lagodno poput rimskih hedonista u ljekovitim biljnim kupkama. Možete jednostavno sami da ih priredite i prepustite se njihovom blagotvornom djejstvu, začas pretvarajući kupatilo u efikasno banjsko lječilište u kojem ćete možda pronaći rješenje upravo za neku od vaših zdravstvenih tegoba.

Izdvajamo neka od mogućih rješenja, a vama ostavljamo da dalje tragate i eksperimentišete na svoj način. Priprema je uglavnom identična, ili slična, mijenjaju se samo dodaci. A vrijeme kupanja prilagođava se, naravno, tegobama, upotrebljenim sastojcima, ali i vašim navikama.

REUMATIZAM I ARTRITIS

U 5 litara vode kuhati 15 minuta 200 g iglica bora, skloniti sa vatre i dodati 150 g cvijeta kamilice, 150 g mažurana i 150 g majčine dušice, pa ostaviti da se ohladi, procijediti i sipati u kadu sa vodom nešto toplijom od tijela. U kupki ležati najmanje 10 minuta, savjetuje aura.ba portal.

BOLOVI U MIŠIĆIMA

U 5 litara vode kuhati 15 minuta 30 g lista žalfije, 30 g iglica ruzmarina, 150 g kleke i 150 g borovih iglica, pustiti da malo odstoji, procijediti i sipati u toplu vodu u kadu, pa se banjati 10-ak minuta.

KUPKA ZA LJEPOTU

Potopiti u 10 litara vrele vode 200 g kamilice i 60 g mente, ostaviti da se prohladi i procijediti, dodati sok od 10 limunova i 5 krastavaca, sipati u kadu i dodati u vodu na temperaturi tijela, pa se često banjati po 15 minuta u toku 1 mjeseca.

ZA UMIRENJE

U 12 litara vode prokuhati 15 minuta: 40 g ruzmarina, 50 g lovora i 30 g mente, skinuti sa vatre i dodati 30 g gloga. Ostaviti da se ohladi i dodati sok od 10 limunova, sipati u kadu s vodom na temperaturi tijela i banjati se 15 minuta.

PREHLADA I GRIPA

Kupka od bijelog luka pravi se od proporcionalnih dijelova čaja od bijelog luka u razmjeri 1:3 na temperaturi od 35 stepeni C. U njoj treba ostati ne duže od 5 minuta, a potom se istuširati toplom vodom i dobro se utopliti u krevetu.

UBLAŽENA REUMA

Uveče prije spavanja uzeti 800 g trina od sijena, staviti u vreću od gaze i kuhati 30 minuta u 2 litra vode. Odvar usuti u kadu i doliti vruću vodu (koliko god možete da izdržite) i banjati se dok se voda ne prohladi.

/aura.ba/

Komentari

komentara

error: Content is protected !!