Ljekovita voda: KLADENAC RAZBIJA KAMEN U BUBREGU, LIJEČI HEMOROIDE I KOŽNA OBOLJENJA!

Kladenac je u stijeni na visini od 15 metara, ali je voda sprovedena crijevom.

Kladenac ljekovite vode koja izvire iz kamena u Cerevajki kod Preševa, sve više pohode Albanci sa juga Srbije i Srbi iz Kosovskog pomoravlja.

Nadomak alternativnog administrativnog prelaza prema Kosmetu namjernici i usputni prolaznici pune balone i kanistere, jer vjeruju da voda iz kamena podstiče razbijanje i izbacivanje kamena iz bubrega i mokraćnih kanala. Mještani Cerevajke i okolnih sela pričaju da voda liječi hemoroide i ekceme.

“Godinama sam patio zbog kamena u bubregu. Poslušao sam komšiju i počeo da pijem ovu ljekovitu vodu. Prije dvije godine kamen je uz sukrvicu izašao i sretan sam što sam se kutarisao anonoćne more – veli Nedžat Ajdini iz Preševa.

Blagotvoran je i izvor ljekovite vode u Kržincu kod Vladičinog Hana (Srbija), jer umivanjem seljanima dobrano popravlja vid. Iscjeliteljska svojstva pripisuju se i obližnjem blatu koje isceljuje rane. Pripovijeda se da je ne tako skoro voz zakačio zaprežne kola, odbacio i teško povrijedio vola, koji je sav bio u ranama. Tek kada je vo legao u kaljugu, povrede su izliječene.

Od prirode natkana stijena u Lepenici kod Vladičinog Hana iznjedrila je vodu koja čini čuda: rastjeruje glavobolju i poboljšava vid. Kladenac je u stijeni na visini od 15 metara, ali je voda sprovedena crijevom.

“Stijena ima dva otvora. U jednom je isposnica crkve Svete Petka, a u drugom izvor ljekovite vode. Često zahvatam vodu. Kada se umijem, danima me ne muči nesnosna glavobolja – priča Leposava Milić uz Vranja.