Ljekovita strana mora: ŠTA SVE LIJEČI MORE I MORSKA SOL?

Dobre strane mora svima su poznate, a u sezoni kad ih mnogi od nas i koriste, dobro je još jednom pozabaviti se ovom temom i svim njegovim zdravstvenim blagodetima. Još su stari Grci i Rimljani poznavali ljekovita svojstva morske vode. Hipokrat, otac savremene medicine, otkrio je da morska voda brzo zacjeljuje ozlijeđene ruke ribara.

Postoje zapisi još iz drevne Grčke iz kojih se vidi da se bolesnicima preporučivala šetnja pored mora i udisanje čestica soli u zraku koje se raspršuju zahvaljujući vjetru i morskim valovima. Grčki filozof Platon je zapisao:

– More ispire sve čovjekove boljke.

A boravak na moru oduvijek se preporučivao bolesnim i iscrpljenim pacijentima, pogotovo onima koji imaju tegobe s disanjem. Vjerovatno se zato svaki put kad odete na more osjećate drugačije, a pritom se misli na čišću kožu, raspoloženiji ste, svježiji i imate manje problema sa disajnim organima.

 Životni eliksiri

More je učinkovitije od bilo kojeg wellness, odnosno fitness centra na svijetu. Bez sumnje, more je izvor zdravlja, ljepote i kondicije. Njegov pozitivan utjecaj na kožu našeg tijela vidljiv je već nakon prvog kupanja pa je ona primjetno mekša, nježnija i napetija.

Zahvaljujući svojim sastojcima, morska voda je visokovrijedan i učinkovit balzam za kožu tijela i lica. Njeni osnovni sastojci, soli, alge i planktoni, obiluju različitim mineralima, vitaminima, elementima u tragovima te proteinima, masnoćama, silikatima i aminokiselinama.

Morski koktel ljepote, koji sadrži obilje minerala i elementa u tragovima, natrija, kalija, joda, broma, kalcija, magnezija, mangana, fosfora i selena, prodire u našu kožu, poboljšavajući cirkulaciju u njenim dubljim slojevima i jačajući njena vezivna tkiva. Stoga se uslijed kupanja u morskoj vodi koža vidno učvršćuje i postaje sjajna i napeta te vlažnija, nježnija i zdravija.

Morska voda, zahvaljujući prvenstveno algama koje sadrže vitamine A, B, C, i E, ima i dokazani anti-aging efekt te utječe i na prevenciju i na borbu protiv znakova starenja kože. Na primjer, more potiče produkciju ćelija kože i stvaranje kolagena, neutralizira slobodne radikale, ali i štiti od štetnih utjecaja sunčevih zraka. Morska voda povoljno utječe na sve tipove kože, čisti masnu i smiruje osjetljivu kožu sklonu crvenilu. Ona jača odbrambene mehanizme kože i potiče izmjenu tvari, što se, ogleda i u vidnom smanjenju celulita.

Osim što pogoduje ljepoti i zdravlju kože, more je kao stvoreno za podizanje i održavanje tjelesne kondicije. Tjelesne aktivnosti u vodi osjetno su učinkovitije od onih na suhom. Potrošnja kalorija mnogo je veća, zglobovi i kralježnica nisu opterećeni, jača se imunološki sustav i krvotok, a voda ima i dodatni efekt masaže.
Na primjer, aqua-joggingom, trčanjem u vodi do bokova, za pola sata se potroši oko 400 kalorija, a na suhom samo oko 250. Fizičkim aktivnostima u moru (plivanjem) podiže se tjelesna kondicija, posebno snaga i izdržljivost, te se jačaju, formiraju i učvršćuju svi mišići tijela, a posebno nogu, leđa, grudnog koša i ruku. Plivanje, posebno leđno, jako pogoduje kičmi. Plivanje predstavlja i izuzetan način trošenja kalorija (za desetak minuta potroši se 100 kalorija).

Doda li se tome utjecaj mora na izmjenu tvari kao i efekt masaže, more utječe i na smanjenje masnih naslaga i celulita, pa tako i na mršavljenje. Uz to, fizičke aktivnosti u moru pozitivno djeluju na disanje i krvotok.

More ima i relaksirajući učinak. Anti-stress faktor mora izuzetno je visok. More ne samo da učinkovito opušta od stresa napete mišiće, već ono samo po sebi ima izuzetan učinak na našu psihu, pa je već i sam pogled na morsko plavetnilo dovoljan da nas preplave pozitivni osjećaji, životna radost i zadovoljstvo, te u trenutku zaboravimo na svakodnevne probleme. Uz to, zrak iznad morske površine, koji je posebno bogat kisikom, također nas relaksira i čini zadovoljnijima.

Bilo kako bilo, odlazak na more definitivno je ljekovit, potvrđuje to i moderna nauka.  Ako dnevno provedete uz more samo 15 do 30 minuta, čak i u hladnoj klimi, možete znatno unaprijediti vlastito zdravlje. Sunce je izvor energije, a nakon odlaska na more nestaju tegobe poput akni, psorijaze, ekcema, neurodermitisa… Na moskoj obali, suncu i u vodi, kod reumatskih tegoba te ozljeda kostiju, ukopavanje u sitan i čist pijesak nekima može biti od koristi. Ukopavanje u pijesak, cijelog ili jednog dijela tijela, izaziva termički šok zbog kojega dolazi do pojačanog lupanja srca, širenja krvnih žila i pada krvnog pritiska.  Takav kemijsko-fizički stimulans može pozitivno djelovati na oboljele od reume, ateroskleroze, te djelovati na brži oporavak nakon ozljeda kostiju i zglobova.

Dobrobiti ljetovanja na moru

 1. Morska voda sadrži životno važne elemente

  More sadrži sve elemente važne za naš život – natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućuje djelovanje minerala i elemenata u tragovima. More sadrži i alge koje obiluju mineralnim tvarima i davno se smatraju izvorom zdravlja i ljepote. Potiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimuliraju metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

  More blagotvorno djeluje na astmu i alergiju

  Morska sol ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. National Pediatric Hospital već dugi niz godina uspješno koristi kupke s morskom soli za liječenje i ublažavanje alergija. Čist morski zrak, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od astme.

  3. Sunčanjem tijelo dobiva vitamin D

  Sunčanje donosi ne samo lijep ten, nego nas snabdijeva vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak.


 2. Boravak na moru oslobađa od stresa

  Ljetovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezij, koji morska voda sadrži u visokom postotku, dokazano djeluje u borbi protiv stresa. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.

  5. Idealno za sportske aktivnosti

  Ljetovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tijela. Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja.
  Zato uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!

  6. Morski zrak je bogat negativnim ionima

  Morski zrak sadrži negativne ione i ozon koji potiču duboko disanje. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude s astmom i alergijom. Zrak zasićen negativnim ionima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, rijeka, okeana i mora.

  7. More ublažava artritis i bolove u leđima

  Zahvaljujući svome sastavu, morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i potiče oslobađanje viška tekućine iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

  8. Morska voda potiče čišćenje organizma

  Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi potiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne tvari počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a sol olakšava proces izlučivanja.

Kupanje u moru potiče izmjenu tvari i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.

9. More liječi kožne probleme

Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina.

10. More potiče kreativnost i osjećaje

More i općenito element vode oduvijek su bili povezani s kreativnošću i osjećajima.
Prebivanje blizu vode može potaknuti naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

11. More blagotvorno djeluje na zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči. Ako puno vremena provodite za računarom, ljetovanje na moru će pomoći da ih odmorite.

Mrtvo more – balzam za kožu
Mnoštvo turista na Mrtvo more manje tjera pustolovni duh, a više potreba za ublažavanjem bolesti kao što su psorijaza, astma ili neurodermitis. Već su stari Rimljani poznavali ljekovito djelovanje tog posebnog mora. U vrijeme egipatske vladavine, kraljica Kleopatra osigurala je ekskluzivno pravo da u tom području pokrene pogone za proizvodnju kozmetike i lijekova.


Na čemu se zasnivaju ljekovita svojstva Mrtvog mora? Voda, zrak i sunce odgovorni su što je ondje nastala sasvim posebna klima. Vodu odlikuje visok sadržaj mineralnih tvari, kao što su kalcij, magnezij i kalijev klorid, pa ona zato djeluje umirujuće i ublažava upalne promjene na koži. Zrak na najslanijoj vodi na svijetu nije samo suh i potpuno bez peludi, nego zbog svoga iznimnog položaja na 417 metara ispod nivoa mora sadrži puno više kisika nego zrak inače i zbog toga olakšava disanje.

Liječenju pridonosi i sunčevo ultraljubičasto zračenje. Zbog svih tih osobitosti, na obali Mrtvoga mora nude se morske kure liječenja, posebno namijenjene oboljelima od psorijaze i neurodermitisa.

15 moći morske soli koje mogu zamijeniti šaku lijekova

U morskoj soli, uz natrijev hlorid, nalazimo osamdesetak različitih elemenata u tragovima poput kalija, magnezija i mangana. Ona će učiniti čuda za vaše zdravlje, kožu i kosu.

 1. Morska so ima alkalizacijski učinak koji pomaže u balansiranju nivoa kiseline u tijelu te tako eliminira potencijalne rizike fatalnih bolesti.
 2. Može ojačati imunološki sistem, a tada tijelo postaje otpornije na razne autoimmune bolesti poput gripe, alergija i sl.
 3. Ima značajne učinke na kardiovaskularni sistem. Stručnjaci su dokazali da redovno uzimanje morske soli raspršene u vodi može znatno smanjiti nivo lošeg holesterola u tijelu. Također, drži krvni pritisak pod kontrolom i normalizira nepravilan rad srca.
 4. Metabolički poremećaji, kao dijabetes, mogu se uspješno tretirati i liječiti morskom soli jer ona pomaže smanjenju nivoa šećera u krvi.
 5. Više od 20 posto natrija u našem tijelu akumulira se u kostima, koje se oštećuju uslijed nedostatka minerala u krvi i tjelesnim tekućinama. Dodavanjem morske soli u ishranu možete izbjeći i liječiti osteoporozu.
 6. Morska so je također korisna za dišni sistem, a minerali i oligoelementi te strukturni dijelovi algi koje sadrži morska voda pomažu oporavku sluznice. Morska voda ima blagi antiseptički i antibakterijski učinak, što se pripisuje ionima kalcija i magnezija.
 7. Dobar je izvor kalija (koji olakšava funkcioniranje mišićnih vlakana), pa morska sol tako blagotvorno djeluje na grčeve.
 8. Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji djeluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezij ipak omogućava efikasno djelovanje antioksidansa. Tako morska sol omogućava detoksikaciju ćelija kože apsorbirajući sve otrovne tvari iz njih.
 9. Kako so izvlači toksine iz tijela, koža postaje meka i zdrava. Zato kupke s morskom solju mogu poboljšati njen tonus. Takva će kupka potaknut i izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprječava nakupljanje viška tekućine, pa koža postaje čvršća, glađa i zdravija.
 10. Morska so je puna vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnu ishranu ćelija. Te hranjive tvari mogu poboljšati ćelijski metabolizam (izmjenu tvari i energije), održavati tkivo hidratiziranim, potaknuti cirkulaciju na samoj površini kožete, povećati snagu ćelijske membrane.
 11. Kalcij pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži.
 12. Morska so idealna je kao prirodni piling kože jer njena tekstura pomaže ukloniti gornji sloj mrtvih ćelija kože.
 13. Prirodni je lijek za osobe s masnom kosom. Morska sol može apsorbirati višak ulja iz vaših uvojaka čineći ih glatkim i lijepim.
 14. Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli, kosa će dobiti željeni volumen, a vaši će uvojci s lakoćom poskakivati. Štoviše, morska sol može pružiti dovoljno hranjivih tvari folikulima, koje će učiniti mekšima.
 15. Morska so je izvrsna u borbi protiv peruti. Djeluje direktno na kožu i sprječava njenu suhoću.

(aura.ba)