Ljekovita obuća: OPANCI PUNJENI BILJEM LIJEČE

Otkad je svijeta i vijeka, zna se da su mnogi ljudi okrenuti prirodi i da mnogo pažnje posvećuju čeličenju organizma. Jedan od drevnih načina čišćenja i podmlađivanja jeste hod u laptama od lipe napunjenim odabranim travkama. Vi možete uzeti obične drvene klompe…

Osjećanje nelagode uslijed neriješenih problema, svakodnevni stres, izloženost zagađenoj hrani, vodi i vazduhu… bar bi tokom toplih ljetnih dana trebalo zamijeniti bosonogom šetnjom po travi ili hodanjem u drvenim klompama napunjenim ljekovitim biljkama. Sve negativno što je navedeno zajedno pogoršava zdravlje i smanjuje kvalitet života – a trebalo bi ga vratiti u normalu. Predlažemo jedan veoma jednostavan način da očistite organizam, a za to su vam potrebne drvene klompe (ne plastične, jer plastične upijaju u sebe ljekovite sokove iz bilja) i biljke koje, preko kože na stopalima, želite da unesete u organizam. Ljekovito bilje koje će vam poslužiti za to možete naći gotovo u svakoj bašti.

Tijelo traži pomoć

Kako da znate da su se otrovi i štetne materije nataložili u nekoliko vrlo važnih organa u organizmu – u jetri, pankreasu, bubrezima ili plućima? Simptomi na koje treba da obratite pažnju su: alergija, nadimanje, gasovi, česti zatvori ili pak dijareje, bezrazložne glavobolje, nelagodnost ili stalan bol u tijelu, nepodnošljivost mesa, pad imuniteta i česte infekcije, bol u predjelu jetre ili mokraćne bešike, pojava pjega, dermatitisa ili tamnih osipa po koži.

Postoji mnogo različitih metoda za čišćenje organizma koje savjetuje medicina, a sve se zasnivaju na izbacivanju otrova i aktiviranju procesa u organizmu koji dovode do samoizlječenja. Procesi koji se dešavaju u našem tijelu prilikom čišćenja orgnizma pokreću mnoge moćne mehanizme na ćelijskom nivou. Posebno je koristan kombinovani efekat – utjecaj ljekovitog bilja i izbacivanje otrova – budući da to pokreće izlječenje različitih bolesti na nivou tkiva.

Stopala su ključna

Dobro je poznato da mnogi unutrašnji organi imaju svoju projekciju (nervni završetak) na donjoj strani stopala – tako da bez problema možete utjecati na njih povratnim putem od stopala do organa. Kolika je važnost ove metode, shvatićete i sami kad vam samo nabrojimo organe čiji se završeci nalaze na stopalu – prije svih mozak i hipofiza, oči, dušnik, vratni dio kičme, pluća, uši, štitna i paraštitne žlijezde, želudac, pankreas, lopatice, srce, slezena, bubrezi i nadbubrežne žlijezde, crijeva i apendiks, bešika, spolni organi, butine, koljena, krsta i sjedalni nerv (Nervus ischiadicus), žuč, jetra, grudni i lumbalni dio kičme.

Pravila za ljekovite klompe

Ljekovite biljke koje ćemo preporučili dijele se na žensko i muško bilje. Žensko bilje je nježnije i mirisnije, a muško ima jače sokove (zbog grublje muške kože na stopalima). Potrebno je u drvene klompe (može i neka druga obuća, npr. nanule, samo je važno da je dio koji je do kože stopala od drveta) naslagati mješavinu bilja i hodati u takvim klompama što duže, najbolje tokom cijelog dana, dvije nedjelje (idealno je ljeti).

A prije spavanja, kad skinete klompe, operite noge toplom vodom i namažite ih nekom hranjivom kremom za stopala pa nazujte čarape. Ovo je potrebno da bi koža na stopalima što prije omekšala i bila spremnija da upije ljekovite sokove iz bilja i tokom dana. Ujutro ponovo operite noge toplom vodom i nosite svoje „ljekovite“ klompe cio dan.

Recepti za čišćenje organizma

1. Žensko bilje: cvijetovi hajdučke trave, cvijetovi kantariona, cvjetovi kamilice, listovi jagoda. Možete napraviti željene kombinacije ljekovitog bilja, ali je važno da one uvijek sadrže ove četiri osnovne biljke.
Naberite jedna količine ljekovitog bilja za svaku klompu ponaosob, recimo, po četiri grančice kamilice s cvijetom, kantariona i hajdučke trave. Najprije obložite unutrašnjost obuće listovima jagode, zatim stavite sitnije grančice ostalih biljaka s cvijetom i, na kraju, odozgo ponovo listove jagode.

2. Muško bilje: cvjetovi hajdučke trave, listovi rena, listovi koprive, listovi bokvice.

Prvo u klompe stavite listove bokvice, zatim naslažite ostalo ljekovito bilje, možete i iskidati listove koprive i rena da bi se sokovi koji se nalaze u ovim biljkama što brže oslobodili, a odozgo ponovo stavite listove bokvice.

Sigurno ćete malo ozeleniti stopala (zato je važna regeneracija tokom noći), ali to nije tako strašno kad znate da ćete okrepiti organizam.
Kad očistite organizam na ovaj način, osjetićete olakšanje u cijelom tijelu, bićete zdraviji i raspoloženiji, a koža će vam uzvratiti čistijim i svjetlijim izgledom.

Čuvene lapte
Ovako su izgledali ručno izrađeni opanci od lipe – tzv. Lapte. Nije bilo lako hodati u njima, ali oni su čeličili organizam. U opanke je stavljano svježe ljekovito bilje (lišće podbjela, bokvice, maslačka, ljubičice…), a sok ovih trava pomagao je da splasnu stari žuljevi. Protiv prehlade i za jači imunitet trljaju se stopala uljem od kleke.