DEPRESIJA: AROMATERAPIJA, ČAJEVI, HRANA I VJEŽBE NAJMOĆNIJI TANDEM ZA MIRNE ŽIVCE

Klinički oblik ove bolesti treba shvatiti vrlo ozbiljno, a najvažnije je da se sa terapijom započne na vrijeme.Mirisna eterična ulja i biljni napici mogu biti odlična pomoć u liječenju

Depresija je veoma težak duševni poremećaj, a prema statističkim podacima trenutno je među vodećim bolestima u svijetu. Posljednih decenija antidepresivi su najprodavaniji lijekovi na planeti, a što je najgore, veliki broj ljudi uzima ih “na svoju ruku“ i nikad se nisu obratili za pomoć psihoterapeutu. Ukoliko se ne liječi, depresija može da traje godinama i nerijetko završava fatalno jer su oboljeli izrazito skloni samoubistvu.

Simptomi ovih tegoba se razlikuju u zavisnosti od toga da li je riječ o blažem obliku depresije ili je bolest uzela maha. U tipične znake spadaju nedostatak životne radosti, intenzivna tuga, samosažaljenje, napadi plača, strah, nemir, zabrinutost, strepnja, preosjetljivost, razdražljivost, usamljenost i bezvoljnost. Oboljeli ima lošu koncentraciju, slabi mu pamćenje, pati od nesanice ili osjeća veliku potrebu za snom.

Prisutni su i umor, iscrpljenost, manjak energije, značajno smanjen ili povećan apetit i bolovi koji nemaju fizičke uzroke. Osobe koje pate od ovog poremećaja rijetko se same obraćaju ljekaru, jer imaju osjećaj da je sve izgubljeno i ne vide izlaz iz problema. Zbog toga je važno da neko iz njihovog okruženja reaguje čim primijeti prve simptome. Postoje veoma efikasni načini za borbu protiv depresije uključujući lijekove koje propisuje isključivo ljekar, kao i razgovore sa psihoterapeutom. Od velike pomoći mogu biti i prirodni preparati, te kompletna promjena načina života.

Naučnici smatraju da je depresija nasljedna, a češće  su joj podložne osobe koje imaju nizak nivo samopoštovanja, ili su dosljedno pesimistične i teško se snalaze u stresnim situacijama. Mogu da je izazovu i neka oboljenja kao što su moždani udar, infarkt, rak, Parkinsonova bolest i hormonski poremećaji, ali i smrt bliskog člana porodice, gubitak posla, razvod braka, finansijski problemi….

ALTERNATIVNE METODE LIJEČENJA

MUZIKOTERAPIJA Rezultati brojnih istraživanja i klinička iskustva svjedoče o tome da je muzikoterapija pomogla čak i u slučajevima gdje nijedna druga vrsta liječnja nije dala pozitivne rezultate. Slušanje umirujućih tonova najmanje 20 minuta dnevno usporava otkucaje srca, ali i druge tjelesne funkcije i tako pomaže depresivnim osobama da se fokusiraju na svoja osjećanja, srede uzburkane misli i oslobode se bijesa, frustracije, tuge i anksioznosti.

PRAVILNO DISANJE Jednostavna, ali veoma efikasna tehnika za borbu protiv blagih oblika depresije jeste disanje. Bolesnik treba da zatvori oči i usredoči pažnju na disanje koje mora da bude lagano, ali duboko. Ova vježba opušta tijelo i podstiče kreativnost i pozitivne misli.

MANTRE Izgovaranje određene mantre takođe može da doprinese ublažavanju potištenosti. Jedna od najefikasnijih je „Želim da imam pozitivne misli“, a treba je ponavljati više puta dnevno. Psihoterapeuti depresivnim osobama preporučuju da svako veče prije odlaska na spavanje, zapišu sve pozitivne stvari koje su se desile u toku dana. To ne mora da bude ništa „krupno“, potrebno je navesti sve sitnice koje su izmamile osmijeh ili neko lijepo osjećanje. Na kraju osoba počinje više pažnje da poklanja pozitivnoj strani života, a sve manje snage troši na loše misli koje su je dovele do depresivnog stanja.

PRAVILNA ISHRANA

Naučna istraživanja pokazala su da osobe čija ishrana obiluje omega-3 masnim kiselinama  rjeđe obolijevaju od depresije, a tajna je u tome što ove supstance imaju pozitivan uticaj na raspoloženje. Na meniju što češće treba da se nađu skuša, haringa i tunjevina koja će istovremeno poboljašati koncentraciju i pamćenje.

Takođe, smatra se da namirnice koje obiluju folnom kiselinom i vitaminom B12 sprječavaju nastanak poremećaja u centralnom nervnom sistemu, ali i naglih promjena raspoloženja, kao i demenciju. Zbog toga osobe koje pate od depresije treba da jedu živinsko meso, mliječne proizvode, zrnastu hranu, mahunarke i zeleno lisnato povrće. Neophodno je unositi što više vitamina B3, B6,B 12, cinka i magnezijuma koji „hrane“ mozak, a najviše ih ima u voću, povrću, sjemenkama i koštunjavim plodovima.

AROMOTERAPIJA

Aromaterapija može da bude od pomoći u slučajevima blažih oblika depresije, kao i uznemirenosti i nesanice. Takođe, ona može biti izvrsna dopuna propisanoj terapiji. Eterična ulja se mogu koristiti za masažu i inhalaciju, ili se dodati kupkama.

RECEPT 1:Pomiješati ¼ šolje meda, 3 kapi eteričnog ulja ylang ylang, 3 kapi etričnog ulja lavande, 2 kapi eteričnog ulja bosiljka, 2 kapi eteričnog ulja geranijuma i kap eteričnog ulja grejpfruta. Napuniti kadu toplom vodom i dodati aromatičnu mješavinu, pa dobro promiješati. Nakon 20-30 minuta ležanja u kadi istuširati se toplom vodom.

RECEPT 2: Eteričnim uljima treba poprskati i jastuk za spavanje, a najdjelotvornijom se pokazala mješavina bosiljka, ruže, jasmina i kamilice. Naime, dovoljno je nanijeti samo nekoliko kapi.

RECEPT 3: Napraviti mješavinu od 2 kašike ulja badema, kašike ulja pšeničnih klica, 8 kapi eteričnog ulja lavande, 8 kapi eteričnog ulja ylan ylanga, 2 kapi eteričnog ulja bosiljka, 2 kapi eteričnog ulja geranijuma i kap eteričnog ulja grejpa. Masirati sljepočnice, vrat, ramena i grudi 2 puta dnevno.

BILJNA APOTEKA

NANA, KAMILICA I MATIČNJAK

Pomiješati po kašiku sitno isjeckanog lista nane, cvijeta kamilice i lista matičnjaka staviti u 7dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata, a zatim procijediti, zasladiti medom i piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere.

ODOLJEN, CELER I IMELA

U 7 dl ključale vode staviti po kašiku isjeckanog rizoma odoljena, rizoma sa korijenom celera i lista imele sa topole ili kruške. Poklopiti mješavinu i ostaviti da odstoji 2 sata izvan šporeta, potom procijediti, zasladiti medom i piti po 2 dl prije doručka, ručka i večere.

RAZVODNIK I KOPRIVA

Pomiješati 2 kašike sitno isjeckanih osušenih stabljika razvodnika i po kašiku sitno isjeckanog lista matičnjaka, lista koprive i cvijeta nevena, pa preliti sa 1 l ključale vode. Ostaviti da ostoji poklopljeno 2 sata, procijediti i piti u toku dana.

ZLATNICA I MAJČINA DUŠICA

Pomiješati 2 kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta zlatnice i po kašiku lista i cvijeta majčine dušice, korijena celera i rizoma, lista i cvijeta dan i noć, pa sve preliti sa 1 l ključalog vina. Ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata, procijediti, zasladiti medom i piti 0,5 dl na svaki sat.

(aura.ba)