Ljekari potvrdili: Evo šta je potrebno da uradiš da ti se “vrati nevinost”

Cijeli život nam govore da je himen tanak sloj kože koji prekriva vaginalni otvor i da pukne prilikom prvog seksualnog odnosa. Sad na to zaboravite.

Nemoguće je znati da li je djevojka imala prvi seks gledajući u njen himen.

“Himen ne puca poslije prvog seksa. Posmatranjem himena ne možete dokazati da je neko imao vaginalni seks ili bilo šta drugo o njegovoj seksualnoj prošlosti. Himen svake žene izgleda drugačije.
Ni najiskusniji ljekari ne mogu da razlikuju himen djevice i onaj kod žene koja nije djevica”, rekla je Rouz Olson, autorka teksta o “testiranju nevinosti” koji je objavljen u žurnalu “Reproductive Health“. Baš kao i vagina, i himeni imaju različite oblike i veličine.

Neke žene su rođene i bez himena, a veličina rupe u centru himena dosta varira, ali nema veze sa tim da li je bilo seksa ili nije.

Jedina stvar koja se zaista promijeni sa regularnom penetracijom jeste da himen postane fleksibilniji.

Bol prilikom prvog seksualnog odnosa ima veze sa rastezanjem himena, a ne s njegovim pucanjem.

I još jedna stvar o kojoj nismo imali pojma. Ako himen pukne tokom penetracije, ne znači da će tako ostati zauvijek – zacijeliće.

“Mnogobrojna istraživanja su pokazala da himen zacjeljuje brzo i nema dokaza o prvobitnoj traumi. Većina povreda zacjeljuje tako dobro da je poslije nekoliko dana ili nedjelja nemoguće reći da li je himen bio ili nije bio povrijeđen”, navodi Olsen.

Zato je nemoguće reći da li je himen pukao ili nije, jer kroz neko vreijme je ponovo tu.