Ljekari otkrivaju: ZAŠTO PIŠEMO NEČITKO?

Ljekari su stalno u nekoj žurbi. Kada bi mogli odvojiti sat vremena za svakog pacijenta, umjesto 15-ak minuta i malo usporiti radni ritam, tada bi se to pozitivno odrazilo i na njihovom rukopisu

Koliko puta vam se dogodilo da odlazite od ljekara s receptom ili dijagnozom i nikako ne možete pročitati šta je napisao jer imaju vrlo nečitak, neuredan rukopis? Neki ljekari čak priznaju kako su tokom školskih dana imali lijep rukopis, ali nešto se u međuvremenu promijenilo.

Razlog tome je, tvrde stručnjaci, previše posla koji ljekari obavljaju. Puno je pacijenata, dugi su radni sati, puno je pisanja…

“Rukopis ljekara se pogoršava tokom dana jer se mali mišići u rukama umore – objašnjava ljekar Asher Goldstein i dodaje da je lijep rukopis zadnje o čemu vode brigu pored svega što prođu u svome poslu.

Ljekari su stalno u nekoj žurbi. Kada bi mogli odvojiti sat vremena za svakog pacijenta, umjesto 15-ak minuta i malo usporiti radni ritam, tada bi se to pozitivno odrazilo i na njihovom rukopisu. Osim toga, žargon kojim se ljegari joriste te stručni nazivi često su pacijentima potpuno nerazumljivi pa kada se to spoji s neurednim rukopisom, nije čudno što se zapitamo “Pa kako to iko može dešifrovati?”

Bilo je i žrtava zbog lošeg rukopisa Zabilježeni su slučajevi kada su pacijenti izgubili živote zbog nečitkog rukopisa ljekara.
Prema jednom izvještaju iz 2006. godine, godišnje umre više od 7000 ljudi zbog medicinskih grešaka uzrokovanih nečitljivim rukopisom. To je jedan od razloga zašto se sve više ljekara okreće elektronskim medicinskim dokumentima, jer je to način da se takve tragedije izbjegnu, otkriva Reader's digest.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!