Lizijantus – cvijet koji donosi sreću u vaš dom

Poznat je još pod nazivom eustoma, teksaško zvonce, prerijska lincura, tamnoplavi bolero, lažna ruža, japanska ruža i prerijska ruža

Eustoma grandiflorum, poznata po imenima lizijantus, eustoma, teksaško zvonce, prerijska lincura, tamnoplavi bolero, lažna ruža, japanska ruža i prerijska ruža se gaji kao sobna biljka, a u toplijim krajevima u vrtu kao baštenska biljka i u žardinjerama u kombinaciji sa drugim cvijećem. Iako je višegodišnja biljka često se gaji kao jednogodišnja i baca nakon cvjetanja. U vazi kao rezano cvijeće traje najmanje nedjelju dana, a uz redovno mijenjanje vode i do dvije nedjelje.

Za dobar rast lizijantusa se preporučuje neutralna do alkalna zemlja sa dobrom drenažom. To može da bude na primjer kisela zemlja za cvijeće, kao što su azaleje.

Lizijantusu odgovara zemljište koje je stalno vlažno, ali ne treba da bude mokro, jer previše vode može da izazove razvoj gljivica i truljenje. Zaliva se redovno, ali umjereno.

Kako bi imao jake stabljike i velike cvjetove, lizijantus treba da se prihranjuje za vrijeme punog rasta svake dvije do tri nedjelje. Preporučuje se đubrivo za cvijeće koje ima više kalijuma u odnosu na nitrogen.

Zimi se lizijantus stavlja na hladnije mjesto, na temperaturu od oko 10 stepeni. Za vrijeme mirovanja se zaliva veoma malo.

Da bi se podstaklo grananje i formiranje lijepog grma, lizijantus se pincira (otkida se vrh). Rascvjetali vrhovi mogu da postanu previše teški, i zato ih treba vezati uz nevidljivo prstenje ili dekorativne pritke.

Delikatesnih mekanih latica, koje obavijaju jedna drugu podsjećajući na otvoreni pupoljak ruže, i ovalnog lisća, u bojama od bijele do roze, lizijantus je dugo bio simbol iskrene, duboke i romantične želje. Vremenom, njegovo značenje se malo promijenilo, tako da danas možemo reći da simboliše i harizmu.