LISTOVI OVIH BILJAKA UKLANJAJU SVRAB OD UJEDA KOMARACA

Pored smrdibuba, komarci su jedni od najomraženijih životinja u domaćinstvu.

Miris ovih biljaka efikasno tjera napasti od vašeg doma.

1. Ruzmarin

Komarci ne podnose miris ruzmarina. Dovoljno je saksiju sa ruzmarinom postaviti na dasku prozora i komarci neće ulaziti u prostoriju, posebno kada je ruzmarin u cvijetu. Miris ruzmarina će biti intenzivniji ukoliko protresemo biljku, a time i efikasniji. Osim toga, lišće ruzmarina će vam pomoći da ublažite svrab i otok od uboda komaraca. Od eteričnog ulja ruzmarina možemo da napravimo preparat protiv komaraca.

2. Matičnjak

Matičnjak spada u porodicu nana, ima bijele cvjetove i blag miris limuna. Takođe je veoma ljekovit. Matičnjak je odličan zaštitinik u borbi protiv ujeda komaraca, ali je isto tako i invazivna vrsta, pa zato vodite računa kada ga posadite. Iz tog razloga idealno riješenje je da ga posadite u saksiji, tako ćete moći da je držite blizu sebe dok odmarate na terasi.

3. Lavanda

Prijatan miris lavande komarcima je veoma iritantan i doživljavaju ga kao preteći, pa od njega bježe. Osim toga, godiće vam i lavandina antiseptička i antigljivična dejstva! Možete da je zasadite u bašti, ili da je držite u sakisji blizu prozora, kako bi odbila komarce. Za još bolju zaštitu od ujeda komaraca, otkinite list lavande i istrljajte po izloženoj koži.

4. Bosiljak

Na balkonima i terasama okružite se biljkama bosiljka, jer je on najjači repelent. Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, ali i druge insekte. Ukoliko vas komarac ugrize, protrljajte to mesto listovima bosiljka – smanjićete svrab. Danas postoje brojne sorte bosiljka, koje će svaki prostor uljepšati svojom bojom, mirisom i izgledom.