Lista voća i povrća sa najmanje pesticida: Ovih 10 namirnica možete da jedete bez straha!

Ukoliko strahujete od gomile pesticida u voću i povrću, a pritom želite i da uštedite novac i na nabavljate isto u prodavnicama organske hrane, koje su uglavnom veoma skupe, a vjerujete u američka istraživanja i studije – evo liste namirnica za koju tamošnji istraživači tvrde da se najmanje tretira pesticidima. Saznajte i kojih deset namirnica ima najviše pesticida.

Naime, istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede SAD u saradnji sa Upravom za hranu i lijekove pokazalo je da na 80 odsto ovih namirnica nisu detektovani nikavi tragovi pesticida, a ubjedljivi pobjednik bio je avokado, manje od 1 odsto ispitanih uzoraka pokazalo je prisustvo štetnih sastojaka. Istraživanje je sprovedeno na 38.000 plodova navedenog voća i povrća.

Ipak, preporuka domaćih stručnjaka je da ovakvo istraživanje uzmete sa rezervom, s obzirom da su uslovi u BiH i regionu drugačiji, te da nikada ne znamo odakle nam tačno stiže ono što kupujemo.
Ne postoji nijedna namirnica za koju se sa sigurnošću može kazati da nema pesticide. No, ako ste ipak riješili da povjerujete naučnicima iz Amerike, evo njihovog spiska plodova koji sadrže najmanje štetnih sastojaka.
1. Avokado
2. Kukuruz
3. Ananas
4. Kupus
5. Špargle
6. Dinja
7. Kivi
8. Patlidžan: PROFIMEDIA
9. Luk
10. Karfiol

Tu je i druga, ona neslavnija, strana medalje – ovo su namirnice sa najvećim sadržajem pesticida: špinat, jagode, nektarine, jabuke, grožđe, trešnje, breskve, paradajz, kruške, paprike, celer, krompir.