Lista poznatih koji su prešli na islam: Muhammad Ali, Mike Tyson, Michael Jackson, Yusuf Islam, Nicolas Anelka..

Dug je spisak javnih ličnosti koje su se konvertirale u drugu vjeru. Nekadašnji košarkaški reprezentativac BiH Damir Mirković, prešao je na islam, nakon čega je izabrao i novo ime – Abdulkerim. U ovom članku, podsjetićemo na samo neka imena onih koji su prešli na islam.

Abdul-Karim al-Jabbar, jedan od najpoznatijih NBA igrača prije prelaska na islam zvao se Sharmon Shah.

Abel Xavier, bivši portugalski nogometaš prešao je na islam. Sada se zove Faisal.

André Carson, bivši Baptista, jedan je od dva muslimana koji su bili predstavnici u Kongresu SAD.

Elsa Kazi, jedna od najpoznatijih njemačkih pjesnikinja i historičara također je prešla na islam.

Francuz Éric Abidal, igrač FK Barcelona prešao je na islam nakon što je oženio muslimanku. Ericovo muslimansko ime je Bilal.

Također, Franck Ribéry prešao je na islam. I on je uzeo ime Bilal.

Keith Ellison, prešao je također na Islam. On je prvi musliman koji je sjedio u američkom Kongresu i bio predstavnik jedne države.

Jedan od najpoznatijih boksera svih vremena, Mike Tyson, također je prešao na islami to tokom boravka u zatvoru. Njegovo ime je Aziz.

Muhammad Ali, najpoznatiji bokser svih vremena, rodio se kao Cassius Clay i bio je pripadnik baptističke crkve. Međutim, u mladosti se priključio sufijskoj grupi Nacija Islama.

Michael Jackson, kralj pop muzike, formalno je pristupio američkom udruženju
Nacija Islama 17. decembra 2003. godine.

Yusuf Islam prije prelaska na islam zvao se Cat Stevens. Bio je jedan od najpoznatijih britanskih pjevača. Na islam je prešao 1973. godine.

Nogometne zvijezde

I brojne nogometne zvijezde posljednjih decenija prešle su na islam. Frank Bilal Riberi (Franck Ribery), Tijeri Anri (Thierry Henry), Robin van Persi (Persie), Frederik Kanute (Frederick Kanoute), Aruna Kone (Arouna), Nikolas Anelka (Nicholas Anelka), Oven Hargrivs (Owen Hargreaves) samo su neki od poznatih nogometaša koji su donijeli ovu odluku.

Nogometaš minhenskog Bajerna Frank Bilal Riberi uz suprugu Vahidu, koja je marokanskog porijekla, prihvatio je islam. Dokaz svemu tome su njegove ispružene ruke i dova koju uvijek uči prije svake utakmice.