List ove biljke je čudotvoran: ZA REUMU JE BOGOM DAN, ČISTI KRV I JETRU, JAČA PLUĆA, MOĆAN JE DIURETIK

Poznato je ljekovito djelovanje obloga od mladog lišća breze, koje se stavljaju na bolna mjesta kod reumatizma i gihta, natečene i bolne zglobove, vodenastu oteklinu.

Brezin list jedan je od najjačih prirodnih biljnih diuretika. List kao prirodno sredstvo za dezinfekciju i detoksikaciju u obliku ekstrakta čaja liječi infekcije mokraćnog sitema, bolesti krvi (anemija, ateroskleroza), jetru i žuč, vodenu bolest, prostatu, gušteraču, zglobove, gubitak kose, kožu, celulit, prehladu, groznice, razni paraziti u crijevima.

Diuretsko svojstvo breze od velike je važnosti u liječenju bolesti kod kojih se nakuplja veća količina vode, veće i jače izlučivanje mokraće te djeluje na pročišćavanje krvi i tkiva iz kojih se izlučuje voda i mokraćna kiselina.

To je važno u liječenju gihta i reumatizma, u nakupljanju vode u trbušnoj šupljini (ascites) koja se javlja kod ciroze jetre, kod dijabetesa u početnom stanju, kod jako otečenih nogu i bolnih otečenih zglobova, s vodom u plućima i u srcu, uz poteškoće s mokrenjem.

Poznato je i ljekovito djelovanje obloga od mladog lišća breze, koje se stavljaju na bolna mjesta kod reumatizma i gihta, natečene i bolne zglobove, vodenastu oteklinu.
Kupke od lišća breze preporučuju se kod kožnih bolesti, kao što su nečistoće kože, mokri i suvi lišajevi, perut, masno vlasište.

List breze dodajemo i u razne čajne mješavine za liječenje drugih blažih i težih bolesti. Brezine pupoljke koristimo na isti način kao i lišće breze.
Tinktura lišća koristi se za liječenje pluća i grčeva.

Upotreba svježeg soka od breze preporučuje se za liječenje bolesti krvi, jetre, žuči, bubrega, mjehura, žutice, mokraćnih puteva, nečistoća kože, osipa, raznih rana, upala grla, sunčanih pjega, osipa, za jačanje cijelog tijela, za jačanje korijena kose, za gubitak kose, protiv peruti.

Čaj od brezove kore koristimo za pranje i ispiranje različitih nečistoća kože, vlasišta i za unutrašnju upotrebu kod hroničnih kožnih bolesti, pluća i gihta.
Da biste brzo uklonili bradavice, trebali biste pripremiti čaj od kore breze i natopiti bradavice ili namočiti koru i staviti je na bradavice.