Lipomi: Odstranite masno tkivo sami bez odlaska ljekaru!

Masne tvorbe ili lipomi predstavljaju benigne tumore iz masnog tkiva, bezopasne ali izrazito neestetske izrasline koje se mogu pojaviti na vratu, glavi, pazusima ili rukama u bilo kojoj dobi. U pravilu se javljaju samo na jednom mjestu kod ljudi dobi 40 -60 godina , no znaju se pojaviti i na više mjesta i biti jako neugodni. Moderna znanost ni danas ne zna uzrok njihovog nastajanja, ali veže ih uz genetiku, no smatra da nisu povezani s visokim masnoćama u krvi ili s gojaznošću.

Lipom je benigni tumor koji se sastoji od masnog tkiva. Ova izraslina je, po pravilu, bezbolna i pomjera se na pritisak. Pojavljuje se na raznim dijelovima tijela, pa čak i u trbušnoj šupljini. Lipomi se stvaraju zbog toga što se usljed niza uzroka zapuši protok limfne žlijezde ili se, prosto, povećava broj masnih ćelija na određenom dijelu tijela. Zbog nepravilne ishrane, život s malo kretanja i loše motorike crijeva, štetne supstance ne otklanjaju se na vrijeme iz organizma pa se često stvaraju naslage u vidu takvih izraslina. Masno tkivo ne izaziva neprijatnosti, ono samo kvari estetski izgled. Posebno nije lijepo za oko kad se stvara mnoštvo lipoma (lipomatoza).

NE cjeđenju!

Nikako ne smijete cijediti masno tkivo: prenošenje infekcije može da izazove teške posljedice pošto se povrijeđeno tkivo još više i brže širi.

A da bi se spriječila dalja pojava lipoma, potrebno je da se oni koji imaju problematičnu kožu (bubuljice, seboreja) pažljivo njeguju kožu i koriste razne gelove za umivanje i pilinge (ove posljednje najviše dva puta nedjeljno). U ishrani mora da bude više celuloze (povrće i voće) i žitarica, a minimum masne hrane, ugljenih hidrata i slatkiša.

Vraćaju se

Postoji i genetska sklonostika stvaranju lipoma te u tom slučaju njega kože treba da bude vrlo brižljiva: velika je vjerovatnoća da će se lipomi svakako stvarati, ali možete učiniti da rastu rjeđe i ne tako intenzivno.

Ljekari obično preporučuju hirurško odstranjivanje ili lasersko uklanjanje, ali treba znati da nijedan metod ne garantuje da se lipomi opet neće pojaviti.

Zbog toga, mnogi dermatolozi preporučuju prirodne metode. Evo nekih koje su provjerene.

Prirodni lijekovi  za uklanjanje lipoma

Izgnječite u avanu svjež list kalanhoje (lat. Kalanchoe pinnata) i stavite ga kao kompresu na masno tkivo preko noći, pričvrstivši flasterom ili zavojem. Kura traje dvije-tri nedjelje.

Čehno bijelog luka izgnječite u avanu, dodajte dvije-tri kapi biljnog ulja, izmiješajte i nanesite kašu na lipom, blago je utrljavši u kožu. Ostavite 20minuta da se sve osuši. Zatim isperite toplom vodom i namažite 20-postotnim odvarom od propolisa. Proceduru praktikujte tri puta dnevno do ozdravljenja.

Pomiješajte jednake dijelove meda i brašna. Nanesite smjesu na lipom. Preporučena debljina sloja mješavine je od 5 do 10 milimetara. Kada je nanesete zalijepite je s flasterom. Ostavite oblog 36 sati. Nakon toga isperite i nanesite novu svježu smjesu.

Ovaj lijek koristite 5 puta za redom ili tokom 8 dana. Nakon toga razdoblja trebali bi primijetiti rastvaranje masnog tkiva. Po mogućnosti koristite med tamnije boje i integralno brašno.

Zašto ovo djeluje? Mješavina meda i brašna djelotvoran je narodni lijek za vanjske čireve i rane. Med djeluje antiupalno i izvlači nečistoće, potiče tok limfe i cirkulaciju. U jednoj studiji kod 59 slučajeva s ranama i čirevima koji konvencionalnim liječenjem nisu pokazali rezultate pune dvije godine, liječenje medom pokazalo je pomak već nakon sedam dana.

Pijte razblaženo jabukovo sirće, po malu šoljicu svaki dan, desetak dana. Ako primijetite da masno tkivo nestaje, nastavite s terapijom.

Dodatni savjeti kod masnih naslaga

Detoksikacija organizma baza je prirodne terapije kod lipoma.

Iz prehrane potpuno eliminirajte zasićene masti i rafinirana ulja.

Izbjegavajte hranu s aditivima, konzervansima i pesticidima, bijelo brašno, meso, mlijeko i mliječne proizvode.

Sve vrste prirodnih začina, bamija, psilijum, mišjakinja, cikorija, papaja, nar, kadulja, mandarine i kurkuma mogu pomoći vašem tijelu u razlaganju masti i eliminaciji toksina.

Popijte svako jutro sok od pol limuna jer stimulira jetru i detoksicira tijelo.

Koristite omega – 3 masne kiseline jer pomažu u rastvaranju i sprečavanju rasta masnog tkiva.

Pokušajte jesti klice da bi svoju prehranu obogatili vrhunskim nutrijentima.

/aura.ba/