Limunov sok u toploj vodi najbolji jutarnji napitak

Svakog jutra, prije nego išta popijete ili pojedete, popijte čašu tople vode s limunom. Kombinacija može koristiti vašem tijelu na brojne načine.

Jutarnju šoljicu kahve zamijenite čašom tople vode i limunovog soka. Američka nutricionistkinja Ann Louise Gittleman, autorica knjige Fat Flush for Life, tvrdi da ova kombinacija koristi tijelu na različite načine, između ostalog, pomaže pri gubitku težine, poboljšava probavu i povećava unos vitamina C.

Dr. Gittleman preporučuje kombinaciju soka od pola limuna i šoljice tople vode. Dodate li malo mljevenog cimeta i malo đumbira, dodatno ćete obogatiti napitak.

– Ako natašte popijete vodu i limun, stimulirat ćete probavni sistem jer ćete poboljšati sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari. Loša apsorpcija hranjivih tvari uzrokuje pojavu gladi, čak i kad za to nema stvarne potrebe – objašnjava ova poznata nutricionistkinja, te dodaje da voda i limun čiste organizam i nježno ispiru bubrege i jetru od toksina. Ovaj napitak pomaže i u čišćenju limfnog sistema, ključnog za izbacivanje toksina.

Tijelo će imati dovoljno tekućine ako vam postane navika ujutro je popiti. To je bitno i zato što dehidrirano tijelo skuplja više masnoća. Naime, zbog nedostatka tekućine bubrezima treba pomoć jetre, zbog čega jetra gubi sposobnost sagorijevanja masnoća.

Voda prirodno potiskuje apetit. A ako ste dehidrirali, osjećaj gladi jača. Limun pomaže u redukciji celulita jer pospješuje cirkulaciju, izbacivanje toksina iz tijela i sposobnost prerade masnoća.

Jedan limun nudi 30,7 mg vitamina C, dok potrebna dnevna doza ovog važnog vitamina iznosi 75 mg za žene i 90 mg za muškarce. Ljudi koji imaju više vitamina C, imaju učinkovitiji probavni sistem od onih koji ga nemaju dovoljno. Limun poboljšava i apsorpciju kalcija u organizmu. Apsorpcija kalcija opet pospješuje gubitak kilograma. Naime, kalcij se taloži u masnim ćelijama, a što su one bogatije kalcijem, to je lakše stimulirati njihovo sagorijevanje.

Vitamin C jača i imunološki sistem, pomaže u prevenciji koronarne bolesti srca, smanjuje rizik od moždanog udara, katarakte i guše. Ovaj antioksidans dobar je i u prevenciji raka, ali samo ako se konzumira u svježem voću, poručuju s Državnog sveučilišta u Oregonu.

(aura.ba)