Limun pita Tanje Đorđević: Ne zna se kad je bolja, hladna ili vruća!

Tanja Đorđević voli kuhati i čini to jako dobro. Voli svoje isprobane recepte dijeliti i sa drugima. I, na tome smo joj zahvalni. Jako.

Ljudi moji, kako je ovo ukusno. Ne znam da li je bolja topla ili hladna – kaže nam Tanja za svoju limun pitu. Evo i recepta.

Potrebno
320-350 gr brašna
120 gr šećera
150 ml mlijeka
180 gr maslaca ili margarina, omekšalog
20 gr svježeg kvasca
prstohvat soli
120 gr meda
1 limun
Priprema:

U malo toplog mlijeka sa kašičicom šećera razmutiti kvasac i ostaviti da zapjeni. Umijesiti tijesto od brašna, maslaca, soli, mlijeka i naraslog kvasca. Tijesto treba da bude mekano, ali da se ne lijepi za ruke.
Za fil, pomiješati sok i rendanu koru jednog limuna, ostatak šećera i med.
Tijesto podijeliti na 3 dijela. Prvi dio razvući na pobrašnjenoj površini i prebaciti u podmazan pleh, ali tako da mu ivice vire sa strane. Na njega razmazati polovinu fila, pa razvući drugi dio, staviti ostatak fila i na kraju staviti treći dio tijesta. Podići ivice prve kore i spojiti sa zadnjom korom. Uključiti rernu na 200 stepeni i ostaviti kolač da raste 30 minuta. Zatim peći kolač oko 30 minuta.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!