Lijeska i lješnjak – “svestrano” stablo i njegov ukusni plod: Narodni lijek, simbol mudrosti i čarobnjaštva

Redovnim konzumiranjem lješnjaka organizmu osiguravate ljekovite tvari koje snižavaju razinu holesterola u krvi, šire krvne žile, štite srčani mišić, snižavaju krvni tlak, te smanjuju rizik od angine i srčanog udara i štite od anemije. Lješnjak potiče i rad imunološkog sistema a također može reducirati i pojavu dijabetesa

Lijeska (lat. Corylus avellana) je biljka iz porodice Betulaceae, koja uglavnom raste u Evropi i zapadnoj Aziji. Također, lijesku možemo sresti i na teritoriji Sjeverne Amerike. Plod lijeske je lješnjak koji je u latinskom i engleskom jeziku (“nut”) dobio ime po korijenima riječi koje u prijevodu znače kapica, kaciga.

Izuzetna energetska namirnica

Lješnjak se najčešće koristi u prehrambenoj industriji, za proizvodnju raznih poslastica, čokolada, krema i slično. Lješnjak se koristi u sirovom stanju. Poznat i korišten je ne samo za hranu, već i u različitim ritualima i slavljima. Tako je često predstavljao simbol plodnosti i koristio se pri svadbenim svečanostima. Ovaj put govorimo o njegovim ljekovitim moćima.

Lješnjak je dobar izvor masti, naročito ulja koje sadrži jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline, oleinsku i linolnu kiselinu. Sadrži i visok udio bjelančevina i ugljikohidrata, te biljnih vlakana. Uz orah, smatra se energetski najvrijednijom namirnicom budući da energetska vrijednost 100 grama lješnjaka iznosi oko 2814 kJ (670 kcal). Od vitamina sadrži vitamine B1, B2, B6, nijacin i vitamin E, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, željezo, fosfor, natrij, mangan, bakar i sumpor.

Od ploda lješnjaka, dobivamo veoma korisno i ljekovito biljno ulje koje je bogato proteinima i nezasićenim masnim kiselinama.

Ljekovitost

Kora, plod, rese, listovi i cvjetovi lješnjaka u narodnoj medicini koriste se u ljekovite svrhe. Svježe rese lješnjaka sadrže oko 100 mg vitamina C, a čaj od resa dobar je za pospješivanje znojenja. Kada se kora lješnjaka kuha u pola vode s pola vina, dobije se čaj od kojega se prave oblozi za otvorene rane od proširenih vena na nogama.

Redovnim konzumiranjem lješnjaka organizmu osiguravate ljekovite tvari koje snižavaju razinu holesterola u krvi, šire krvne žile, štite srčani mišić, snižavaju krvni tlak, te smanjuju rizik od angine i srčanog udara i štite od anemije. Lješnjak potiče i rad imunološkog sistema a također može reducirati i pojavu dijabetesa.

Kao i kod proširenih vena, biljno ulje lješnjaka je iz istih razloga djelotvorno kod tretiranja strija, ožiljaka i celulita: velika i brza upojnost pogoduje djelovanju eteričnih ulja, dok i samo ulje potiče cirkulaciju i regeneraciju ćelija. Isto tako, sadržaj vitamina E ubrzava proces zacjeljivanja kože. Masaža djece uljem od lješnjaka pokazala se efikasnom protiv problema dišnih puteva.

RECEPTI

Liječenje popucalih kapilara

Potrebno: 100 ml biljnog ulja lješnjaka, 60 kapi eteričnog ulja limuna, 60 kapi eteričnog ulja lavande, 60 kapi eteričnog ulja čempresa, 60 kapi eteričnog ulja smilje.

Mješavina se nanosi na zahvaćena područja dva puta dnevno u tankom sloju.

Anti-stres mješavina

Potrebno: 30 ml biljnog ulja lješnjaka, 20 kapi eteričnog ulja crvene mandarine, 15 kapi eteričnog ulja lavande, 5 kapi eteričnog ulja rimske kamilice, 20 kapi eteričnog ulja slatke naranče.

U trenucima izrazitog stresa, straha, ljutnje ili uznemirenosti, nanesite nekoliko kapi mješavine za zapešće, vrat i solarni pleksus. Da poboljšate učinak, duboko udišite mješavinu koju ste nanijeli na kožu.

Mješavina za tretman ožiljaka

Potrebno: 20 ml biljnog ulja ploda divlje ruže, 10 ml biljnog ulja lješnjaka, 14 kapi eteričnog ulja ružmarina, 10 kapi eteričnog ulja smilje, 10 kapi eteričnog ulja kadulje.

Ova mješavina se može koristiti za ožiljke nastale nakon operativnih zahvata, zbog trauma ili oštećenja od sunca. Treba se nanositi dva puta na dan u tankom sloju. Prve rezultate očekujte nakon 6 mjeseci. Zbog udjela eteričnog ulja ljekovite kadulje, nije prigodno za korištenje na licu.

Recept za upaljene vene

Potrebno: 20 ml biljnog ulja kalofila, 80 ml biljnog ulja lješnjaka, 50 kapi eteričnog ulja čempresa, 50 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice, 50 kapi eteričnog ulja smilje, 50 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa, 50 kapi eteričnog ulja mirta mirtenil acetat.

Noge se mažu odozdo prema gore u tankom sloju, dva puta na dan. Nakon mazanja obavezno je odmaranje nogu na povišenom 10 – 15 minuta.

                      Driudi i lješnjaci

Kelti su povezivali lješnjak s mudrosti i pjesničkom inspiracijom. Prema legendi, devet lijeski je raslo pored svetog jezera. Privučen magičnom jezeru, losos je pojeo plodove lješnjaka i tako postao Losos Mudrosti. Upecavši ga, jedan stari druid je naredio svom učeniku Fionnu mac Cumhaillu da skuha lososa, ali mu je rekao da ga ne smije okusiti. Slučajno opekavši prst sokom od kuhanja, Fionn je instinktivno stavio prst u usta i tako dobio svu lososvu mudrost – od tada je znao svu prošlost, sadašnjost i budućnost Irske, te je postao najpoznatiji heroj i vođa. Za druide, lijeska i njeni plodovi su simbolizirali učenje i moć iscjeljivanja, te se smatralo da se iznenadna ispiracija, uvid ili intuicija događa pod čarobnim djelovanjem lješnjaka. Zanimljivo je da se lijeska koristila za izradu čarobnih štapića, jer je navodno izvrstan vodič okultnih energija. Takvi štapići su se često koristili u borbi protiv crne magije.

(aura.ba)