Lijepe priče: KO JE DANAS SRETNIJI – AMER IBRAHIMOVIĆ KOJI JE DOBIO 10 OVACA ILI SVETLANA CENIĆ, KOJA MU JE DOTJERALA OVCE?

Jedna od Amerovih dječijih izjava obišla je svijet, taknula svako srce, a posebno srce Svetlane Cenić. Ispričao je roditeljima da je usnio da će biti veliki farmer, te da će pomagati svojim roditeljima da bolje žive, a da će od svoga novca kupiti prvu ovcu. Tako je i bilo…

Mladi Amer Ibrahimović iz sela Pobuđe kod Bratunca gazi kroz desetu godinu. Odličan je učenik četvrtog razreda osnovne škole. Ni on, niti njegovi roditelji ili stariji brat, nikada ništa nisu zatražili kao povratnici. Sve što su ostvarili za solidan i dostojanstven život djelo je njihovih ruku.

Amer je postao miljenik medija i javnosti od prošle godine, nakon TV snimka u kojem je predstavljen kao najmlađi farmer u BiH. Od tada je prirastao i srcu Svetlane Cenić. Nju je, kaže, oduševila TV priča, pa je preko BH TELECOMA pokrenula inicijativu da se donira stado od deset ovaca za Amera.

„Hvala kolegama iz BH Telecoma, jednoglasno su podržali moj prijedlog da u okviru godišnjih donacija obradujemo Amera. Danas su mu ovce predate – kazala nam je Svetlana Cenić, koja je svoje trenutke radosti objavila i na FB-u, nakon što je boravila na imanju Ibrahimovića i uručila im donaciju.

Podsjećamo Amer Ibrahimović je stao pred TV kamere i pričao o svome stadu od 24 ovce. Tada je poručio da želi da bude najveći farmer u BiH.

Čim ustane, devetogodišnji Amer spreman je za akciju. Ljeti, zimi, po kiši ili snijegu ovaj dječak ne propušta da se pobrine za ovce, a sve i jednu je kupio od vlastitog džeparca. Svaku marku je štedio i širio svoje stado.

„Uvijek neko kad mi da ili marku ili deset uvijek ja stavim to u kasu, ne trošim. Kupim sebi jedno jagnje za 50 maraka…- ispričao je Amer.

Teška materijalna situacija naučila je ovog dječaka skromnosti, kao i odgovornosti prema sebi i drugima. Kako i zašto je zapravo dječak odlučio da na ovaj način uloži novac koji je dobijao za igračke i slatkiše, objasnili su nam njegovi roditelji.

„On ponese i u školu sebi da kupi sendvič. Ja njemu, ako dam dvije marke, on će vratiti pola marke on to neće sve potrošiti”, kaže Amerova majka Bahira Ibrahimović.
Svog sina otac Ibrahim Ibrahimović opisuje kao „jednog vrijednog malog, ali velikog čovjeka, uspješnog čovjeka koji misli na budućnost”.

„On se pomolio iz sobe. Istresao novac na sto. Bilo je negdje oko 300 KM. I on kaže znate šta sam ja babo i mama riješio sa ovim novcem. Odakle ti toliki novac? Kaže sve što mi je neko davao od bajramluka, za čokoladu on je to skupljao i sklanjao sve . Kaže ja sam sanjao sinoć pošto vi nemate primanja, teško živite borite se da nas izvedete na pravi put ja sam usnio da ću biti najveći farmer u Pobuđu i kaže ja ću tako da vas izdržavam. Ovim putem savjetujem svu djecu da se posvete nečemu. Ne internetu i telefonima…”, priča Ibrahim.

Zanimljivo je da je Amer svakoj ovci dao ime, a na slici ga vidimo sa omiljenim jagnjetom „Behar“.
Ovaj mali farmer je odbacio igračke i prati ostvarenje svog – poslovnog plana. A njegov dječački san polako postaje stvarnost. Za godinu dana Amer je kupio 24 janjeta, a danas mu je Svetlana Cenić, ispred BH Telecoma donirala još deset ovaca. (Aura/E.M.)

Pogledajte neke od reakcija na društvenim mrežama: