Lijepe i sjetne uspomene Mehmeda Hašića (70) iz Ponjevića kod Cazina: Moja gluma u filmu „Bitka na Neretvi“ je najljepša uspomena

mehmed-hasic-bio-je-to-lijepi-titin-vakat

Mehmed Hašić: „Bio je to lijepi, Titin vakat“

S ponosom velim kako sam se upoznao sa glumačkim zvijezdama kao što su: Jul Briner, Ljubiša Samardžić, Milena Dravić, Silva Koščina, Kole Angelovski, Bata Živojinović…

U malom ali lijepom seocetu Ponjevi kod Cazina živi 70-godišnji Mehmed Hašić, koji je daleke 1969. godine kao statista glumio u igranom filmu „Bitka na Neretvi“. Ovaj dobročudni starina ni po čemu se ne izdvaja od svojih časnih i čestitih susjeda, ostao je vjeran zavičaju i zemljoradnji, ali u svojoj biografiji, veli, ima nešto što ga čini posebnim. Sa širokim osmijehom kaže:

– Mogu s ponosom kazati kako sam se upoznao sa glumačkim zvijezdama kao što su: Jul Briner, Ljubiša Samardžić, Milena Dravić, Silva Koščina, Kole Angelovski, Bata Živojinović i još mnogi drugi.

Fotografija sa snimanja legendarnog filma

Fotografija sa snimanja legendarnog filma

U braku 51 godinu

U Mehmedovom selu se i danas kaže za lijepog momka da je lijep kao glumac, a Mehmed je u to vrijeme doista bio takav. Najbolje to može posvjedočiti njegova supruga Emina sa kojom je u braku 51 godinu. Veli, kako je „dok je momkom bio trebalo stati pa ga pogledati“.

– Nije džabe glumio na filmu, bio je visok, naočit, plaho lijep, sve cure su ga begenisale, ali, Bogu šućur, meni je pripao – kaže Emina uz smiješak i dodaje kako je u bračnoj slozi i ljubavi sa „svojim Mešom“ izrodila četvero zlatne djece, tri sina i jednu kćerku.

Eminahanuma se naslušala priča o Mehmedovoj glumi u legendarnom filmu i veli kako joj nikada nije dosta, ali trebaju to i drugi čuti, jer „odavno se nije pričalo o tome u ovom vremenu nakaradnih promjena“.

Lijepa Silva Koščina

Mehmed se sjeća „kao da je juče bilo“, kada je otišao na služenje vojnog roka u dobojsku kasarnu, a potom u kasarnu Gradina u Tuzli. Ispričao nam je o „putu koji ge je odveo na snimanje legendarnog filma, odnosno u Radnu zajednicu filma “Bitka na Neretvi“.

– U moje vrijeme vojni rok se služio 18 mjeseci, bilo je teško, ali časno služiti Titinu vojsku i biti Titin vojnik. Jedno jutro, poslije smotre, komadant Šerif  Isaković obradovao je mene i još 47 vojnika kada nam je kazao da idemo u Konjic na snimanje filma „Bitka na Neretvi“. Bilo je to 1969. godine. Ukrcasmo se u kamione i pravac Jablanica. Snimanja smo imali oko Jablanice, po Doljanima, Rami i drugim mjestima.

Upoznao sam sve poznate glumce i sa svima se rukovao, a posebno mi je bilo milo kada je u blizini bila italijanska glumica, lijepa Silva Koščina. Nisam bio ravnodušan, a bome nije ni ona kad bi me pogledala – sa širokim osmijehom je završio svoju priču „glumac“ iz Ponjeva.

Zahvalnica, draga uspomena

Zahvalnica, draga uspomena

Glumio i tifusara

Film se snimao 18 mjeseci, a Mehmed je četiri mjeseca proveo na terenima oko Neretve. Sjeća se:

– Presvlačili su nas u razne uniforme, glumili smo partizane, četnike, talijane, švabe. Imao više uloga, glumio sam ranjenika, tifusara, vršio sa drugovima napade, izvlačio ranjenike i nosio ih, ali mi je najteže padalo kada sam trebao obući četničku uniformu. Zamolio sam režisera da me poštedi, a on me pogleda pa reče kako meni ta uniforma i ne pristaje, jer nije bila za moj stas i ljepotu.

(Aura.ba/Mustafa Smajlović)