Lijek iz prirode: NAJBOLJE PRIRODNE RECEPTURE ZA BOLOVE U GRLU

Bol u grlu je među najneprijatnijim stanjima koja često prate prehladu ili grip

Čim počne da vas “grebe”, probajte da ublažite simptome i spriječite jaču upalu. Mnogi kao dezinfekciono sredstvo odmah preporučuju mlaku, slanu vodu za ispiranje grla, ali nije naodmet da se sa grloboljom izborite i medom, mlijekom i drugim ljekovitim namirnicama koje sigurno imate u kući.

Med je poznat po svom antibakterijskom svojstvu. Uzmite dva do tri puta po kašiku meda. On će u tankom sloju obložiti sluznicu grla, što će umanjiti iritaciju prilikom gutanja hrane.

Pomoći će i šoljica toplog mlijeka sa kašičicom meda. Napitak pijte u gutljajima, a triptofan koji se nalazi u mlijeku smanjiće otok grla, pa ćete moći lakše da gutate i govorite.

Hren je poznat kao prirodni lijek za liječenje respiratornih organa. U čašu tople vode dodajte jednu kašičicu narendanog svježeg korijena hrena i jednu kašičicu meda. Dobro promiješajte i pijte polako u gutljajima.

Čaj od kamilice ima antizapaljenska svojstva. Antioksidanti i drugi sastojci ovog čaja imaju umirujući efekat ako počnete da ga pijete kada osjetite prve simptome bola u grlu. S obzirom na to da ne sadrži mnogo kofeina, možete ga bez problema piti i uveče.

Pomoći će i kurkuma, začin koji je poznat antioksidant, koji se bori sa brojnim oboljenjima. U šolju tople vode sipajte pola kafene kašike kurkume i jednaku količinu soli. Promiješajte, pa ovim rastvorom isperite grlo.