Lijek iz prirode: ČAJEVI KOJI ČUVAJU ZDRAVLJE PROSTATE

Prostata je je mišićno-žljezdani organ svojstven jačem polu. Nalazi se u maloj karlici, tj. kod mokraćnog kanala, a ispred debelog crijeva. Izgledom podsjeća na kesten. Zbog toga se popularno naziva kestenjača. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja sjemene tečnosti.

Gotovo da ne postoji muškarac koji jednom u životu nije imao neki problem sa prostatom. Rizik od pojave se povećava starenjem. Donosimo vam prirodne čajeve koji se decenijama unazad konzmiraju za čuvanje prostate i kao dodatak liječenju najtežih oboljenja ovog organa.

Čaj od brusnice
Pokazao se kao dobar u liječenju bolesti urinarnog trakta, a sve više se pokazuje kao snažno sredstvo u liječenju raka prostate. Za pripremu ljekovitog čaja potrebno je preliti sa 250 mililitara vrele vode kesicu čaja od brusnice i sačekati desetak minuta, potom izvaditi kesicu i piti čaj topao ili hladan najviše 3 puta dnevno. Odlično djejstvo može imati i uvin čaj, koji se priprema na sličan način kao čaj od brusnice.

Čaj od peršuna
Može pomoći u borbi protiv raka prostate. Treba pomiješati 100 grama korijena i 100 g sjemena peršuna, pa od te mješavine uzeti 2 kašičice koje je potrebno kuhati sa šoljom vode 5 minuta. Poklopiti i ostaviti 1 sat da odstoji, pa procijediti i piti 2 do 3 puta u toku dana ili uveče. Dobro je kombinovati ga sa sokom od celera.

Čaj od mlječike
Preporučuje se kod gotovo svih oboljenja prostate, a pije se i kod raka prostate. Ublažava simptome poput peckanja i bola prostate, a ubrzava i oporavak nakon operacije. Priprema se tako što se kašičica čaja prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji 5 minuta, pa se pije ujutru na prazan stomak i uveče prije večere.

Zeleni čaj
Preporučuje se oboljelima od raka prostate. Glikoprotein koji luči prostata jedan je od markera za otkrivanje raka prostate. Upravo polifenoli iz čaja snižavaju glikoproteine i pomažu izliječenje. I sastojak epigalokatehin galat ima antikancerogeno djejstvo. Čaj se priprema tako što se kašičica čaja prelije sa 250 mililitara ključale vode, nakon čega je potrebno da se napitak poklopljen ostavi 10 minuta. Po isteku vremena procijediti i popiti najmanje jednom dnevno.

Čaj od sjemenki lubenice
Odličan su lijek za borbu sa rakom prostate. Sjeme lubenice je bogato vlaknima, koja pomažu u regulaciji normalnog rada probavnog trakta, kod raznih upala i infekcija. Šaku svježih sjemenki od lubenice izdrobite u mlinu, pa prelijte sa 1 l vode, kuhajte 10 minuta, ohladite i procijedite. Pijte čaj deset dana.