Lidija Vukičević, Violeta iz “Boljeg života” za Auru govori o Jugi, Sarajevu, popularnosti, ljepoti, zdravlju, samohranim majkama

lidija vukicevicIako je od premijernog emitovanja kultne domaće serije “Bolji život” prošlo skoro tri decenije, glumica Lidija Vukičević kao da je uspjela da zaustavi vrijeme. Ona i danas izgleda kao čuvena Viki.

A postala je popularna ulogom Violete Popadić iz serije “Bolji život”. Danas je, često, na teritoriji cijele bivše SFRJ oslovljavaju tim imenom. Ona za “Auru” kaže da joj to nimalo ne smeta, jer joj je ta uloga pomogla da se pokaže i dokaže u svijetu glume.

– Ono vrijeme kad se snimala serija “Bolji život” bio je bolji život, bio je ljepši život, radila sam sa kolegama širom tadašnje Jugoslavije, a to je već garancija da upoznate više ljudi i da steknete više prijatelja. Nimalo ne krijem da sam velika jugonostalgičarka – započinje Lidija Vukičević, iza koje su brojne filmske i pozorišne uloge.

NE PIJEM PUNO VODE

Kažu da za održavanje mladolikosti treba piti najmanje 3 litra vode, jer ona kožu čini zategnutom, elastičnom, hidratiziranom. Lidija ima drugačiji stav.

– Ne pijem toliko vodu. Ne znam da li tolika količina vode održava mladolikost ali smatram da sve što vam prija treba unositi u organizam sa mjerom i to je garancija dobrog fizičkog izgleda i unutrašnjeg zadovoljstva.

ZDRAVO SE HRANIM

Za zdrav život potrebno se i zdravo hraniti. Kako bih dobila sve potrebne minerale i vitamine iz hrane ističe da vodi računa o ishrani.

– Jedem ono što mi prija, unosim više vlakana i kandiranog voća kojih u svakodnevnoj ishrani nemam.

LAKO SE NOSIM S POPULARNOŠĆU

Popularnost u Hollywoodu i kod nas su dva različita pojma. Lidija svoju popularnost ne doživljava kao teret.

– S popularnošću se nosim veoma lako, smisao života je u jednostavnosti zato od svog posla ne pravim fetiš i živim kao sav normalan svijet. Drago mi je kad čujem da sam jedna od omiljenih glumica iz serije “Bolji život”. Publika me je napravila velikom, ne kritičari i novinari. Zato sam im beskrajno zahvalna.

ČESTO RADIM TRBUŠNJAKE

Na svojim profilima na društvenim mrežama Lidija često objavljuje fotografije iz jogginga, vožnje bicikla i ostalih fizičkih aktivnosti.

– Fizička aktivnosti mi je mnogo bitna, hiperaktivna sam osoba i na sve to uz malo trbušnjaka pokušavam da održim dobru fizičku kondiciju.

NE PODNOSIM IZRAZ SAMOHRANA MAJKA

Iz braka sa Mitrom Mrkelom ima dva sina, Andreja i Davida i ne krije da je djecu odgojila bez ičije pomoći.

– Sama sam vaspitavala djecu. Apsolutno sam im i jedan i drugi roditelj. Ne kažem da se moj bivši suprug nije bavio njima. Naravno da jeste, ali je drugačije meni jer živim s njima sama posljednjih 17 godina. Andrej je bio u prvom razredu osnovne, a David je imao tri godine kada smo se razveli.

Ne podnosim izraz samohrana majka. I ne podnosim da čujem da se majka žali kako sama mora sve. To sam htjela i to je bio moj put. Nema tu „kako ću sa dvoje djece”, nego se čovjek naoruža, shvati da treba da bude i majka i otac u svakom trenutku. To je jedini način da vam djeca idu pravim putem, a pritom da ne osjete nikada vašu slabost. Djeci sam stub, i to je bitno.

ZNAM PRIMITI KOMPLIMENT

Lidija ističe da je fizička ljepota za glumicu bitna stvar, ali da je mnogo bitnije kakav je čovjek iznutra.

– Svaki čovjek koji reflektuje ljubav i ima unutrašnju ljepotu je sam po sebi lijep. Što se tiče mog izgleda najviše pažnje posvećujem njezi kože, kao najvećem organu na tijelu, i noktima, to mi je na prvom mjestu. Nikada svoju ljepotu nisam osjetila kao teret, umijem da primim kompliment i naravno da oni prijaju. S obzirom da mi je kosa prirodno kovrdžava sa dobrim preparatima veoma se lako održava.

VOLIM SARAJEVSKE ĆEVAPE

Svake godine najmanje jednom Lidiju možete vidjeti u Sarajevu, kaže da voli duh ovoga grada te da mu se uvijek rado vraća.

– Sarajevo posjećujem skoro svakog ljeta i uvijek jedan dan odvojim za uživanje na Baščaršiji. Obavezno svratim kod “Haseta” na ćevape. Voljela bih da me više ima u bosanskohercegovačkim medijima, voljela bih i više angažmana u BiH, a sa velikim zadovoljstvom bih voljela prošetati crvenim tepihom na SFF-u.

LJUBAV JE SMISAO ŽIVOTA

Lidija zimske dane provodi u svom domu, sprema se za premijeru predstave “Ili predsednik ili raspuštenik”, a slobodno vrijeme provodi u šetnji s kučićima kojima daje i pruža puno ljubavi.

– Generalno vjerujem u ljubav. Ljubav je nešto što me održava u životu, bez ljubavi ne bih mogla, stalno je pružam i najsrećnija sam kada mi se ona vraća.

(Adis Omerović/aura.ba/arhiv magazina Aura)