Lidija Čelik, TV lice: Vjerujem u ljekovitu moć biljaka i mislim da u prirodi postoji lijek za svaku bolest!

lidija-celik-predsjednik-kluba-mi-je-omogucio-pregled_slika_1Lidija Čelik, urednica i voditeljica emisije “Veče sa ženama” na TV 1, za Auru je govorila o svojim zdravstvenim i beauty navikama. Lidija je rođena u Beogradu 30. 10. 1987. godine, a u Sarajevu je već pet godina.  Radila je kao novinar i voditelj na OBN-u, Alfi, Pinku BH… Diplomirala je ekonomiju te magistrirala novinarstvo.
Kćerka je poznatih roditelja, Petra i Irene Čelik, svjetskih šampiona u bodibildingu.

–  Kada dogovaram intervjue, svoje kolege zamolim da mi postavljaju pitanja o meni. Samo ću naglasiti da mi svijet poznatih ličnosti još od malih nogu nije nepoznanica – kaže Lidija za Auru.

O sebi još kaže da rado svira klavir, te da voli umjetnost i izradu portreta.

– Nerijetko sam se iz hobija bavila fotomodelingom i reklamama. Prva televizija na kojoj sam radila bio je OBN u okviru show bizz emisije gdje sam uradila brojne intervjue i ,,ispekla” zanat, potom Alfa televizija gdje sam uživo vodila jutarnji program i radila kao novinar, a zatim nešto više od dvije godine sam bila na Pinku BH gdje sam bila novinar i voditelj emisija City ekskluziv i Info scena. Nakon toga,  uslijedila je saradnja sa TV1 gdje je prepoznat moj talenat i gdje sam dobila priliku da uređujem i vodim svoju emisiju, ovoga puta talk show karaktera.

VODA I LIMUN SU NEIZOSTAVNI ZA POČETAK DANA Imam tu naviku već odavno izjutra, skoro odmah poslije buđenja, popijem pola litra mlake vode sa jednim cijelim iscijeđenim limunom. To je prvo što popijem izjutra i zaista me osvježi, razbudi. Nekada me taj ritual zasiti pa napravim pauzu no, opet mu se vraćam. Pijenje vode tokom dana je takođe neizostavno.

GURMAN SAM ALI MESO IZBJEGAVAM Na mom je meniju najviše voća i povrća. Konzumiranje mesa svodim na minimum, uglavnom su to riba i morski plodovi i ponekad piletina, ostala mesa izbegavam. Volim ukusnu hranu i gurman sam, pa se trudim da to sve izbalansiram i da vodim što zdraviji život.

BIJELI LUK, LIMUN I ĐUMBIR ŠTITE MOJ IMUNITET Ja se vodim onom metodom da je bolje spriječiti nego liječiti pa u vrijeme sezone gripe na primjer, povećam dozu ispijanja čajeva u koji cijedim limun i dodajem med. Takođe cijedim đumbir i taj sok dodajem u čaj, to je zaista moćan čuvar imunog sistema. Redovno pijem i c vitamin u tabletama. A ako se već razbolim, tu je onda najbolji prirodni antibiotik – bijeli luk. Mada, veoma ga rijetko koristim.

ČAJ ME GRIJE, A KAFA JE TU SAMO IZ NAVIKE Što se tiče kafe, dosta kasno sam je počela piti, tek za vrijeme studija. Postala mi je to neka navika, pijem je kad sam u društvu, i nije mi obavezna ujutru da bi me razbudila. Sasvim sam ok i ako je ne popijem. Čaj volim, ali koristim ga najčešče u lekovite svrhe, ukoliko se prehladim. Moj omiljeni čaj je od jasmina, a volim i mentu, kamilicu, zeleni čaj…

SVE IZ PRIRODE JE ČUDOTVORNO Ja sam od onih koji smatraju da je sve što dolazi iz prirode – čudotvorno. Ipak nekako smatram da je najzdravije zeleno povrće. Đumbir i limun takođe, kao i cvekla koja u kombinaciji s mrkvom provjereno poboljšava krvnu sliku. Svaki moj obrok sadrži povrće, najčešće su to tikvice ili patlidžan. Od voća preferiram trešnje i japansku jabuku. Često kuham i nisu to neke zahtjevne stvari, piletina ili riba s povrćem uglavnom, salate, hljeb koji pravim od integralnog i bezglutenskog brašna. Kad sam u velikom poslu, naravno, ništa od toga ne stignem pa posegnem za brzom hranom. Trudim se da to ipak bude što ređe.

STEVIJA UMJESTO ŠEĆERA, KUHINJSKOJ SOLI NEMA MJESTA U MOJOJ KUHINJI Hrana bez začina mi je nezamisliva. Pored morske soli, najviše koristim origano, čili, kari obavezno, zatim biber, ljutu papriku…umjesto šećera koristim steviju, a brašno integralno i heljdino. Omiljeni su mi pizza i palačinci od heljdinog brašna. Kuhinjsku so ne koristim nikako jer je morska so zdravija varijanta.

KAD MI ŠEĆER OPADNE Nekad sam znala posegnuti za čokoladama i drugim slatkišima, ali u posljednje vrijeme trudim se da to sve zamijenim zdravijim varijantama kao što su voće, tamne čokolade sa preko 75 posto kakaa ili proteinske čokoladice. Volim i prodavnice zdrave hrane, često ih posjećujem i tamo uvijek nađem nešto za sebe. Najčešće to bude kokosovo ulje od kojeg se pravi odlična sirova čokolada.

VOLIM KNJIGE KOJE ME INSPIRIŠU Knjige veoma volim ali nažalost postoje periodi kada ih poprilično zapostavim, zbog posla, obaveza, fakulteta. Uporedo sa radom na televiziji privela sam master studije kraju, položila sam sve ispite i ostao je još master rad koji planiram da odbranim do kraja godine. U pitanju je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, odsjek komunikologija, klasično novinarstvo. Godišnji odmor sam iskoristila da čitam, u hladu na plaži, a ovoga puta moj izbor bio 40 pravila ljubavi – Elif Shafak i Četvrti put od Uspenskog. Inače bih izdvojila knjige:  Kada je Niče plakao-Irvin Jalom i Zlatno pero-knjigu o životu Mocarta, Sto godina samoće-Gabrijel Garsija Markes i Zločin i kazna-Dostojevski. Uprkos svojoj jednostavnosti Koeljov Alhemičar mi je jedna od najdražih knjižica jer pogađa u samu suštinu života. Uprkos brojnim romanima ipak se češće okrećem modernoj psihologiji i filozofiji i knjigama koje mogu da me inspirišu…

MORE I NOVI SAD SU U ISTOJ RAVNI Ljeto mi je omiljeno godišnje doba i sa nestrpljenjem ga čekam svake godine. Uživam u suncu, vodi i raspoloženju koje nosi ljeto. Sa jednakim nestrpljenjem sam čekala i godišnji odmor koji je bio pauza između dvije sezone emisije. On je prošao veoma brzo i provela sam ga na dragim destinacijama i sa dragim ljudima uz nezaobilazno more i posjetu Novom Sadu.

VEČE SA LIDIJOM ČELIK Iza mene je uspješno završena sezona emisije ,,Veče sa ženama sa Lidijom Čelik” kroz koju je prošlo oko 200 poznatih i interesantnih ličnosti za koje sam ponosna što sam ih upoznala i ugostila. To je zaista obogatilo moje iskustvo, i privatno i poslovno. Biti urednik i voditelj talk show emisije nije lako, bio je to veliki izazov u samom početku kada mi je ponuđeno da budem na čelu te emisije, a izazov je i danas poslije pedesetak urađenih emisija. Sada sam već kročila u drugu sezonu sa mnogo većim iskustvom i još većim samopouzdanjem u želji da gledaocima donesem još dosta sjajnih tema i gostiju. Pored standardne forme na koju su gledaoci navikli u ovoj emisiji dešavaće se da ugostim i velike zvijezde u razgovoru ,,jedan na jedan”. Kao i do sada trudiću se da emisija bude pozitivna, zanimljiva, lagana i poučna. Vjerujem da životna iskustva i iskrene životne priče nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a često su i veoma inspirativne, tako da, gledatelji kroz ovu emisiju dobijaju upravo ono što im treba.

POVUKLA SAM DOBRU GENETIKU Što se tiče genetike, povukla sam stvarno dobru genetiku, može se reći najbolje i od oca i od majke, oboje imaju zelene oči i lijepe crte lica. Takođe sam sklona mišićima, ali mana dobre genetike je što se čovjek nekad ulijeni, ali eto, sada se trudim da se malo više posvetim treningu.

AKO ŽELITE ZDRAVU KOŽU, NE ŠMINKAJTE SE Maske za lice rijetko stavljam. Međutim, s vremena na vrijeme, kada se sjetim, uradim piling lica od morske soli i maslinovog ili kokosovog ulja, ili sode bikarbone u kombinaciji sa pomenutim uljima. Nakon toga se samo umijem vodom i obrišem lice peškirom, tada uglavnom ni nema potrebe za nanošenjem dodatne kreme jer koža upije ulje. Inače svaki dan stavljam hidratantne kreme ujutru i uveče prije spavanja, ili ako ne kremu, onda malo kokosovog ulja. Izbjegavam šminkanje koliko god to mogu, preko dana sam uglavnoom bez pudera. Imam tu sreću da kada stavim puder ne vidim neku posebnu razliku i onda sam vremenom shvatila da je i šteta da ga stavljam, te nanosim samo kremu i rumenilo, bronzer…i maskaru, to je to. Za potrebe emisije naravno moram da se šminkam koliko to kamera i svjetla zahtijevaju ali u dogovoru sa mojom šminkerkom opet biramo što blažu varijantu gdje su na očima blage neutralne sjenke i alajner.

ASTROLOGIJA MI JE VEOMA INTERESANTNA Rekla bih da vjerujem u astrologiju, veoma mi je zanimljiva kao nauka i poštujem je, vjerujem da položaj zvijezda utječe na nas i da su neke stvari predodređene ali da dosta i sami utječemo na svoju sudbinu. Dnevne horoskope ne čitam ali vjerujem u natalne karte i u opšte karakteristike svakog znaka, u tome definitivno ima istine. Nisam išla kod vidovnjaka, a vjerujem u mnoge stvari, u dušu i energiju, zanimljivi su mi pojmovi karme, bioenergije, reinkarnacije i slično, naučno je dokazano da je energija neuništiva, ali u svemu tome oslanjam se samo na pozitivnu energiju i u vjeru u Boga.

NIKAD SE NISAM FARBALA Kosu nikad nisam farbala, a u zadnje vrijeme je perem šamponom u koji dodajem ricinusovo ulje, čaj od žare, pantenol i AD kapi. Vjerujem da mi to kosu čini zdravom i lijepom. Nisu mi potrebne nikakve maske. Takođe, ni lice ne tretiram maskama niti posjećujem salone ljepote. Ponekad ga počastim kokosovim ili bademovim uljem.

BATERIJE PUNIM SUNCE, SNOM I POZITIVNIM MISLIMA Nastojim spavati osam sati na dan, jer kvalitetan san je lek za sve. Za punjenje baterija, tu su takođe sunce, pozitivne misli, pozitivni ljudi i muzika, priroda i neka fizička aktivnost koja oslobađa od stresa.

NEKI SU TOLIKO UPORNI U OTKRIVANJU TUĐIH SLABOSTI KAO DA SE RADI O OTKRIVANJU SKRIVENOG BLAGA. Rekao je čuveni Monteskije, a i ja to često kažem kad vidim masu ljudi kako svoj život troše na istraživanje i komentarisnje tuđih života. Kad bi svi pričali samo ono što znamo svima bi nam bilo bolje i imali bi više vremena i energije za bitne stvari u vlastitom životu.

lidija-reakcijeBH PČELAR JE ČASOPIS KOJI KVALITETOM OBARA S NOGU Veoma volim časopise, volim ih čitati, a odnedavno sam se susrela i sa BH Pčelarom, i veoma mi je zanimljiv za čitanje. Volim teme koje se tiču zdravlja, prirode, a sa BH pčelarom upoznajem i do sada neistražen svijet pčelarstva. Mislim da je za bavljenje pčelarstvom potrebno mnogo strpljenja pa sam vrlo naklonjena svima onima koji su u tako velikoj mjeri posvećeni ovim malim, poštovanja vrijednim bićima.

Takođe, veliki sam fan meda, uvijek imam barem teglu jednu u kuću ovog nektara. Prija mom nepcetu ukus meda, a kašičica meda ujutru ili uveče zaista daje snagu, a pored toga liječi i sve bolesti. Takođe je odličan za njegu i ljepotu i kose i kože. Inače, med mi je vrlo draga namirnica i koristim ga od malih nogu. Smatram da je on odličan dodatak prehrani. Medom zaslađujem čaj, nekad ga stavljam i na lice, a dosta češće na kosu jer je odlično oporavlja. Svima bih preporučila i med i časopis BH pčelar.
PORUKA AURINIM ČITATELJIMA Činite dobro i dobrom se nadajte!

(E. KARAHMET/aura.ba)

Komentari

komentara