Legende iz starog Sarajeva: Kako je Hitri Sulejman legao u tuđi mezar?

Na ovim stranicama objavljujemo zanimljive priče iz knjige “Legende iz starog Sarajeva” koju je priredio Vlajko Palavestra. Riječ je o legendama koje su već počele da blijede i rijetki su oni koji vam mogu ispričati neku od njih. U nastavku pročitajte legendu o Hitrom Sulejmanu…

U sarajevskom predjelu Paje, iznad Hrida, nalazi se stara džamija koju je, kako predanje kaže, sagradio neki Hitri Sulejman efendija. Njega je narod često spominjao u svojim molitvama. Po jednoj priči, Sulejman efendija je učestvovao u borbi na Gorici kada je Bosna osvajana. Tu mu je, kažu, jedan od neprijatelja odsjekao glavu. Vjerovalo se da je Sulejman uzeo svoju glavu pod mišku i uputio se na Paje, gdje je pao. Na mjestu gdje se srušio su ga ukopali, a nad grobom mu sazidali džamiju.

O njegovoj smrti su neki pričali i ovo:

Pošao Hitri Sulejman jednog dana u čaršiju i prolazeći pokraj džamije koju je ranije sagradio, ugleda grobare kako kopaju raku za nekog umrlog. Stade, pa ih upita:

– Ko je to umro? Je li iz naše mahale?

Pošto mu grobari kazaše ko je umro i odakle je, on reče:

– To mjesto gdje kopate ja sam sebi namijenio za grob, znači li to da ja neću tu leći?

I čim je to izgovorio – padne na zemlju i umre. Grobari ga ukopaju u grob koji je on sebi namijenio, a za onog mrtvaca iskopaju novu raku. Kasnije mu je nad grobom postavljen spomenik sa dva nišana. Na vrhu uzglavnog nišana iskopana je udubina da u nju može stati osrednja jabuka. Žene su obilazile grob Hitri Sulejmana i u to udubljenje sipale vodu koju su, nakon što prenoći, uzimali i pile da se lakše porode. A valjalo je, kažu, i za liječenje raznih bolesti.

(aura.ba)