Legende: DA LI UKLETI DVORAC U VELSU PROGONI BIVŠA VLASNICA?

Dvorac Gwrych u sjevernom Velsu izgrađen je početkom 1800-ih, pre nekoliko decenija je napušten, a danas je turistička atrakcija ove regije.

Dvorac Gwrych je jedan od prvih pokušaja repliciranja prave srednjovjekovne arhitekture u Evropi. Gwrych je između 1812. i 1822. godine sagradio Lojd Hesket Bamford-Hesket kao uspomenu na majčinu porodicu. Kad je bio završen, koristio ga je kao privatnu rezidenciju.

Kako su godine prolazile, imanje je nastavilo da se širi i razvija. Kada je porodica Hesket živjela u dvorcu, bilo je 128 soba, uključujući 28 spavaćih soba. Prostrano imanje ispunjeno je skrivenim blagom iz duge istorije dvorca, a najpoznatiji “komad” dizajna bilo je stepenište dvorca.

Gwrych je postao poznat kao glavna atrakcija Velsa gdje su turisti dolazili da dožive rekonstrukciju srednjovjekovne kulture. Oko 10 miliona posjetilaca popelo se na čuveno mermerno stepenište tokom dvije decenije.

Takvoj posjećenosti je doprinijela i legenda da grofica Vinifred – bivša vlasnica i moćna žena koja je ulagala u bolnice, umjetnost i religiju – progoni ruševine. Ljudi kažu da je njen duh još uvijek zaglavljen u dvorcu.

Čuvari, ali i neki posjetioci su prijavljivali čudne aktivnosti zabilježene u dvorcu, zbog čega mnogi vjeruju da je zaista uklet. Dvorac je od prošle godine zatvoren za posjete, a očekuje se da će ponovo biti otvoren 2022. godine.