Legendarni brod duhova koji dolazi sa olujom: „Ukleti Holandez“ i dalje plovi?

Oni koji su lično ugledali Letećeg Holandeza, rekli su da na glavi nije imao nimalo kose, urlao je na nebo kako se kaje za svoje grijehe, i molio za milost dok je grčevito držao kormilo broda.

 

Ovdje je riječ o najpoznatijem ukletom brodu, Ukletom Holandezu, čiju pojavu uvijek najavljuje olujno nevrijeme, nakon čega izranja iz guste izmaglice negdje u blizini Rta dobre nade. Međutim, ako je vjerovati nedavnim izvještajima, fantomski brod se pojavljuje i na drugim geografskim širinama.

Ako je vjerovati pričama, ukoliko se Leteći Holandez približi drugim brodovima, njegova posada će preko njega pokušati poslati na kopno pisma upućena ljudima koji su odavno umrli.

 Legenda o poludjelom kapetanu

Iako o rođenju ove legende kruži nekoliko priča, svi teoretičari se slažu da je ova priča vezana za brod iz 17. vijeka koji je pripadao trgovačkom društvu Holdanska Istočnoindijska kompanija.

Suprotno uvriježenom mišljenju, termin „Ukleti Holandez“ se ne odnosi na brod, već na kapetana koji je plovio na ruti od Evrope do Indije i kada je prolazio kraj Rta dobre nade, zapao je u strašnu oluju koja je prijetila da brod pošalje na dno okeana. Prema legendi, manijakalni kapetan se tada zakleo da će zaobići Rt makar morao ploviti i do Sudnjeg dana.

Preplašeni mornari su ga molili da okrene brod, ali poludjeli i pijani kapetan je odbio da promijeni kurs. Glasno pjevajući i pijući pivo, kapetan je brod odveo u samo srce oluje, a zatim se spustio u kabinu gdje je nastavio da pije i puši svoju lulu, ostavivši brod na milost ogromnih valova. Čudovišni talasi su zapljuskivali brod sa svih strana, uskoro su i jedra porušena od snage valova, ali kapetan je i dalje držao kurs psujući bogove koji su se okrenuli protiv njega.

Konačno, na brodu je izbila pobuna; posada broda je pokušala da preuzme kontrolu nad brodom, međutim, tvrdoglavi i pijani kapetan ubija vođu pobune i njegovo tijelo baca preko palube. Istog trenutka kada je tijelo palo u vodu, oblaci su se razišli, a nebo razvedrilo. U zadnjem dijelu palube, iznenada se pojavila tamna figura u obliku čovjeka.

„Veoma si tvrdoglav čovjek“, obratila se sjenka kapetanu, a on joj je odgovorio: „Nikada nisam nikoga molio za siguran prolaz i mirne vode. Nisam nikad ni od koga ništa tražio, zato nestani, prije nego što i tebe ne upucam!“. Međutim, sjena je ostala nepomična, a kada je kapetan uperio pištolj u namjeri da je upuca, pištolj mu je eksplodirao u ruci. Tada se figura kapetanu obratila ovim riječima:

„Zbog svojih postupaka osuđujem te da vječno ploviš ovim vodama. Posadu će ti činiti mrtvaci, i donosit ćeš smrt svakom ko ugleda tvoj fantomski brod. Sigurnu luku nećeš imati i nikada više nećeš osjetiti mir.

„Neka tako i bude!“, bile su posljednje riječi opijenog kapetana.

 

 Posada kostura

Vijekovima kasnije, Ukleti Holandez je viđen kako upravlja svojim fantomskim brodom. Blijedih, providnih jedara i jarbola koji je škripao na okeanskom vjetru, fantomski brod duhova je ubrzo postao najstrašnija pojava na morima širom svijeta.

Ponekad, Leteći Holandez bi druge brodove usmjeravao na pogrešan kurs, tjerao bi ih na strme litice i skrivene grebene gdje bi se nasukali i potonuli. Prema vjerovanjima, legendarni brod Ukletog Holandeza je odgovoran za kvarenje zaliha hrane na brodovima koji bi se susreli sa njim. Ponekad bi uspio namamiti neki brod da stane pored njegovog, a zatim bi na palubu slao pisma adresirana na umrle na kopnu. Međutim, ukoliko bi radoznala posada broda otvorila i pročitala pisma, njihov brod bi istog momenta potonuo.

Oni koji su lično ugledali Letećeg Holandeza, rekli su da na glavi nije imao nimalo kose, urlao je na nebo kako se kaje za svoje grijehe, i molio za milost dok je grčevito držao kormilo broda. Drugi se kunu da su u zadnjem dijelu broda ugledali čitavu posadu kostura koji su bezuspješno pokušavali popraviti istrošeni brod, u nadi da će nekada prekinuti prokletstvo i doći na kopno.

Posljednja viđenja

I dok neki tvrde da je priča o Ukletom Holandezu samo legenda dok drugi tvrde da je istinita priča.

  1. jula 1881. britanski ratni brod Bacchnate je u južnom Atlantiku susreo Ukletog Holandeza. Dva broda su se u oluji gotovo sudarila. Mornari sa britanskog broda su kasnije posvjedočili da su na jarbolima drugog jedrenjaka vidjeli ljudske kosture kako skupljaju jedra. Jedan od časnika na britanskom brodu je bio britanski princ koji je kasnije postao kralj George V. On je također posvjedočio da je drugi brod bio obasjan sablasnim crvenim svjetlom.

 

  1. britanski brod Orkney Belle je ugledao Ukletog Holandeza. 1914. Orkney Belle je bio Prvi britanski brod potopljen u prvom svjetskom ratu.

 

  1. jedan brod britanske ratne mornarice je u Atlantskom okeanu ugledao Ukletog Holandeza koji se rasplinuo poput magle na suncu.

 

  1. admiral njemačke ratne mornarice Karl Dönitz je izjavio da je jedna njemačka podmornica kod Rta dobre nade vidjela jedrenjak iz 17. stoljeća. Mornari su izjavili da je brod plovio pod punim jedrima iako na moru nije bilo ni daška vjetra.

 

  1. u blizini Cape Towna u južnoj Africi četvero svjedoka je vidjelo na pučini sablasni jedrenjak koji je jednostavno nestao pred njihovim očima.

(D.K.)