LEGENDA O VRANDUKU, LISCU, VEPRU I ZENICI: AKO SE POMIRE BRAĆA BLIZANCI SREDNJA BOSNA ĆE BITI POD VODOM!

 Prema narodnom vjerovanju planine Lisac i Vepar bile su jedna planina, sve dok braća blizanci nisu se smrtno zavadili

 Između planina Lisac i Vepar, koje razdvaja dolina rijeke Bosne, smještena je jedna od najzanimljivijih priča koje je isplela ljudska mašta. Prema narodnoj predaji bila je to jedna planina, sa jezerom koje se protezalo od Vranduka do Visokog, sve sve dok su braća blizanci živjeli u bratskoj slozi i ljubavi.

Čim su se smrtno zavadili, plativši svađu glavom, od žalosti planina raspuče i razdvoji se na dva dijela, a između njih poteče rijeka od suza. Ni grobovi braće ne ostadoše jedan pored drugog. Kažu jedan grob je na planini Lisac, a drugi na brdu Vepar.

Brojne su legende koje kazuju kako su Zenica, njena naselja i okolne planine dobili ime. Izdvajamo one najzanimljivije. Prema nekim predajama Bilino polje u Zenici nekada se zvalo Vilinsko polje „po kome su vile kolo igrale“.

Vranduk je dobio ime po divu Vranu i neustrašivim mladiću Duku koji je na mejdanu pobjedio Vrana. Vile preseliše na prelijepu planinu Jeleč, a zmajevi, što „vatru bljuvaše“ na Zmajevac. Tamo gdje se gorostas „smeo“, planina dobi ime Smetovi, a dokle je dopirala kuknjava poraženog Vrana, tom brdu narod kumova ime Kukavica.

Jedna od predaja veli da se Zenica nekada zvala Sjenica po Dukovoj majci Sjenici.

 Samo po svojim nazivima može se predpostaviti kako su planine Lisac i Vepar dobile imena, ali u sjenci priča o staništima lisica i veprova je legenda o braći blizancima koji birvaktile živješe na ovim prostorima. Predaja, koja se prenosi sa koljeno na koljeno, veli kako će zavađena braća oživjeti i pomiriti.

Pomirenjem braće Vepar i Lisac će ponovo biti jedna planina, a čim se to dogodi jezerske vode će uzvodno poteći.

“Vratit će se potop! – kaže legenda.

                Mistične pojave

Kroz prošlost dolinom rijeke Bosne između Vranduka i Zenice, događale su se često neobjašnjive, mistične pojave; potresi tla, pucanje kamena, erozije zemljišta, pojava novih izvorišta vode, saobraćajne nesreće.

Posebno su na mukama bili neimari koji su prokopavali tunele, te gradili prugu i put dolinom rijeke Bosne. Nesreće su pratile graditelje. Vjeruje se kako se Vranduk opire čovjeku i svakom njegovom pokušaju da ga mijenja. Otud će projektanti aktuelnog autoputa, koji će zaobići ovaj kanjon, izbjeći mnoge nesreće. (aura.ba/M.S.)