Legenda o “Okamenjenim svatovima” iz Prusca kod Donjeg Vakufa: MAJKINA KLETVA KĆERKU U KAMEN PRETVORILA

Po legendi majka je branila kćerki da se uda za onoga koga je izabrala, a kada je nije poslušala zaklela je: “Idi, ali dabogda se u kamen pretvorila!” Na svatovskom putu kletva je sustiže zajedno sa mladoženjom i svatovima

Mijenjajući osvajače i vladare kroz svoju dugu povijest Prusac kod Donjeg Vakufa je dobivao i mijenjao imena: Castel Biannco, Acmar Terra Blanca, Fort Prenssa, Prucksatat, Biograd, Akhisar… Ovaj drevni grad, koji se uzdiže visoko iznad Uskopljanske doline, poznat je po Ajvatovici, najvećem i najstarijem dovištu muslimana u Evropi, glasovitom vjeroučitelju i evliji Ajvaz Dedi, naučnjaku Hasanu Kafi Pruščaku i nizom drugih znamenitih ličnosti i povijesnih događaja.

 U Pruscu, koji je svojevrsni muzej pod otvorenim nebom, možete vidjeti i stijene čudesnog oblika koje ovdašnji narod naziva “Okamenjeni svatovi”.

Do ovih stijena “prosutih” po padinama koje se gotovo okomito stotinjak i kusur metara obrušavaju u kanjon riječice Prensa kako joj Starorimljani dadoše ime, stigli smo “kozijom stazom”. Naš vodič je bio trinaestogodišnji dječak Rijad Žuljko koji reče kako mnogi odustaju prići “Divojci na litici” kako ovdašnji stanovnici zovu centralnu stijenu za koju se vezuje nadaleko čuvena legenda.

“Lakši je pristup “Okamenjenim svatovima”, jer su na manjoj strmini – kaže zlatokosi dječak koji nije jednom dovodio znatiželjne pohoditelje Prusca na ovo mjesto koji neki nazivaju i “visećim čairima”.

Do stijene zvane “Mladoženja” nismo stigli. Susretljivi dječak je pokazao rukom:

“Ta stijena je na drugoj strani planine, preko Prense… Eno, vrh stijene viri iz borovine!”

Svaka stijena ima priču za sebe, a sve se vezuju za jednu legendu koju znaju i najmlađi stanovnici drevnog Prusca. Pruščanski imam Sakib Began i domaćica Vahida Ivković kazuju kako se sa koljena na koljeno prenosi da je svatove uklela majka “divojke” kojoj nije prihvatila izabranika “mladoženju”. Sakib prenosi narodnu predaju onako kako je čuo od najstarijih:

“Kada kćerka nije poslušala majku, ova joj je kazala: “Idi, ali dabogda se u kamen pretvorila!” Na svatovskom putu kletva je sustiže zajedno sa mladoženjom i svatovima… Svi su se u kamen pretvorili. Kameni kip svatova i divojke je pod brdom zvanom Majmun, a kip mladoženje je na drugom brdu, preko riječice Prensa!

Indentičnu priču je čula i Vahida koja se prije tridesetak godina iz rodne Busovače udala u Prusac. Ona je za “aura. ba”kazala još i ovo:

“Čula sam da su mlada i mladoženja bili različitih vjera, a ko je koje bio vjere, niko mi to nije znao do danas kazati!

Bilo kako bilo, mjesto podno Prusca za koje se vezuje legenda do danas je zadržalo ime – Okamenjeni svatovi! (aura. ba/M. SMAJLOVIĆ)