Legenda o nastanku otoka Cresa: Medeja raskomada bratovo tijelo, a od njegovih udova nastade cresko-lošinjsko otočje…

 Jazon je bio lijep i naočit mladić, te nije čudo, da ovo otočje posmatrajući iz broda, ili iz zraka izgleda prekrasno. Ti svi otoci su ime dobili po njemu – Apsyrtides ili Cresko-lošinjski arhipelag koji čini trideset i šest otoka, otočića, školja i grebena.

Otok Cres, je uz susjedni Krk najveći hrvatski otok. Prekrasna obala, plaže koje slobodno poredim sa rajskima, arhitektura na otoku je božanstvena. Samo mjesto odiše onim starim šarmom primorja, kojega je danas u drugim mjestima sve manje.

Ovdje se sve to još velikim dijelom drži, te daje i mjestu a i cijelom otoku posebnu čar. Za mene, biser Kvarnera. Cres je dug 66 km, a na najširem djelu širok je 12 km.

 Do prijestolja po svaku cijenu

Prema predanju, postoji legenda, prema kojoj je nastao ovaj cresko-lošinjski arhipelag, te seže do grčke mitologije. Jazon, sin svrgnutog kralja Ezona, po svaku cijenu želi povratiti prijestolje, te se odlučuje na jedan veliki i hrabri poduhvat.Prema mitologiji Jazona je nakon očeve smrti odgajao minotaur Hiron. Kako bi bio vladar Jolka u Tesaliji, uvjet je da povrati ovnovo zlatno runo, koje se nalazilo u vlasništvu kralja Eata.

Prema proročanstvu, Jazon je morao vratiti oteto kraljevstvo i vratiti prijestolje rodnoga Jolka. Kada je za to došlo vrijeme, došao je k svom stricu i zatražio od njega da odustupi što on nije želio učiniti te je zatočio Jazonovu majku. Jazona je ucijenio zatraživši da mu u roku od šest mjeseci s obala Crnog mora u Grčku donese zlatno Zlatno runo iz Kolhide.

Zlatno runo, koje je Jazon htio pod svaku cijenu, se nalazilo u vrtu boga Aresa, a čuvao ga je strašan zmaj, koji nikada nije spavao. Po tome svemu, ovaj zadatak je bio nemoguće izvesti, sto je Jazon uporno želio ostvariti.

Jazon je naredio da se napravi brod sa 50 vesala, i tijekom plovidbe do Tesalije bio kapetan tog broda. Otisnuo se na more i nakon duge plovidbe stižu u kraljevinu Kolhida. Vladar nije želio predati runo, već je Jazon trebao dokazati svoju odvažnost i snagu.Kćerka vladara Tesalije, zvala se Medeja, i na prvi pogled se zaljubila u naočitog Jazona. Medeja je svojim lukavstvom i čarobnim moćima, pomogla voljenom mladiću Jazonu da dođe do ovčijeg runa. Nakon toga, Jazon zajedno s Medejom i posadom svog broda, bježi odatle.

Lud ali hrabar pothvat

Sight on the Adriatic sea from the island Cres.

No nedugo nakon bijega, kralj je organizirao potjeru, koji je vodio Medejin brat Apsirt. Prema legendi, Apsirt je dostigao sestru Medeju i Jazona, tek na području kvarnera. Tu je Medeja, na prijevaru namamila brata, nakon čega ga je Jazon dotukao mačem. Sama Medeja je raskomadala prema legendi bratovo tijelo, a od njegovih udova je nastalo cresko-lošinjsko otočje. Zlatno runo, koje je do tada čuvao zmaj, ostalo je Jazonu, Jazon je uz pomoć voljene Medeje, uspio u ovom hrabrom i ludom poduhvatu, te povratio vlast, koja mu je nasilno bila oduzeta.

Kako je rečeno, Jazon je bio lijep i naočit mladić, te nije čudo, da ovo otočje posmatrajući iz broda, ili iz zraka izgleda prekrasno. Ti svi otoci su ime dobili po njemu – Apsyrtides ili Cresko-lošinjski arhipelag koji čini trideset i šest otoka, otočića, školja i grebena.

( Slavenka Polojac/aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!