Legenda o genijalnom alhemičaru koji se više puta pojavljivao kroz istoriju: Da li je Grof Sen Žermen uspio prevariti smrt?

Sen Žermen je bio odličan alhemičar, majstor drevne vještine pretvaranja neplemenitih metala u plemenite, te težnjom za pronalazak Kamena mudraca odnosno potrage za životnim eliksirom. Čini se da je Sen Žermen uspio pronaći vječni izvor mladosti, jer je između 1740. i 1780. godine, prilično slavan, putovao širom Evrope, izgledajući kao da nije ostario ni dana

 

Da li je moguće da neka osoba živi zauvijek? To je upravo ono što ljudi tvrde za misterioznu istorijsku ličnost poznatu kao grof Sen Žermen. Iako se vjeruje da je rođen oko 1690. godine., postoje i oni koji tvrde da je ovaj čovjek bio živ još za vrijeme Isusa.  Ovaj pustolov, muzičar i alhemičar, u evropsko visoko društvo pojavio se 1710. godine, po izgledu već u zrelim godinama.

Zbog tajnovitog života, oko njegovog lika i imena se stvorila legenda koja svjedoči o njegovoj navodnoj besmrtnosti. Kroz istoriju se pojavljivao više puta, izgledom ne stariji od 45 godina. Družio se sa najistaknutijim ličnostima bogate evropske istorije, uključujući Kasanovu, Madame de Pompadour, Voltaira, Kralja Luisa XV, rusku caricu Katarinu Veliku…

Misterija života i smrti grfa ostaje nerješena

 Svjedočio Isusovim čudima?

Autorica Ani Besant u svojoj knjizi „Grof Sen Žermen: Tajna Kraljeva“, navodi da je on sin Frensisa Rakocija II, princa Trnasilvanije i da se rodio oko 1690. godine. Drugi, manje vjerovatni navodi, kazuju da je tajanstveni grof bio živ i za vrijeme Isusa Hrista, te da je prisustvovao svadbi u Kani Galilejskoj, gdje je Isus učinio svoje prvo čudo i pretvorio vodu u vino.

Ono u čemu se svi istoričari slažu jeste činjenica da je Sen Žermen bio odličan alhemičar, drevne vještine pretvaranja neplemenitih metala u plemenite, te težnjom za pronalazak Kamena mudraca odnosno potrage za životnim eliksirom. Čini se da je Sen Žermen uspio pronaći vječni izvor mladosti, jer je između 1740. i 1780. godine, prilično slavan, putovao širom Evrope, izgledajući kao da nije ostario ni dana.

Postati primjećen među evropskom elitom tokom 18. vijeka za mnoge je predstavljalo nemoguću misiju, ali zahvaljujući svom šarmu i tajanstvenosti, Sen Žermen će uskoro dobiti povjerenje prijatelja koji su spadali u samu kremu evropskog društva. Nakon što je proveo pet godina na perzijskom dvoru, učeći juvelirski zanat, putuje po evropskim gradovima, zadivljujući bogataše svojim ogromnim znanjem o istoriji i muzici.

Tečno je govorio francuski, engleski, španski, portugalski, i ruski jezik. Mogao se sporazumijevati i na kineksom, latinskom i arapskom jeziku – čak je razumio i sanskrit, kao i antički grčki jezik.

Neobični susret

Možda grofova tajna o dugovječnosti nikada ne bi bila otkrivena, a se nije desila jedna anegdota. Početkom 1760., grofica Von Gregori je čula da je u Pariz stigao harizmatični grof Sen Žermen, te da se nalazi u domu Madame de Pompadour, ljubavnice Kralja Luisa XV.

Stara grofica je bila znatiželjna jer je pedeset godina ranije u Veneciji upoznala čovjeka sa istim imenom. Kada su se ponovo susreli, grofica je bila šokirana shvativši da čovjek nije ostario ni dana. Pomislivši da je pogriješila, upitala ga je da li je moguće da je u Veneciji možda upoznala njegovog oca.

 • Ne, madam. Ja sam živio u Veneciji krajem prošlog i početkom ovog vijeka. I imao sam čast da se sretnem sa vama tom prilikom – odgovorio joj je Sen Žermen, a grofica je ostala u čudu.
 • Oprostite, ali to nije moguće! Grof Sen Žermen kojeg sam ja upoznala je imao 45 godina, a izgleda da ste i vi slične dobi – kazala je grofica Von Gregori.
 • Madam, ja sam veoma star čovjek – odgovorio joj je grof uz zagonetni smješak.
 • Ali, ako je to istina, onda vi imate skoro 100 godina – kazala je iznenađena grofica.
 • Ništa nije nemoguće – nastavio je grof, na kraju je uvjeravajući da je zaista on taj isti čovjek kojeg je srela u Veneciji prije pedeset godina.

Da li je otkriće Kamena mudraca Grofu Sen Žermenu omogućilo vječni život?

Besmrtni grof

Sen Žermen je zvanično umro 1784. godine, ali kako je mogao da umre ako je bio besmrtni grof ? Ubrzo je ponovo viđen  u Njemačkoj 1785. godine u društvu Antona Mesmera, začetnika hipnoze (neki tvrde da je upravo Sen Žermen dao ideje Mesmeru).

Nakon pada Bastilje za vrijeme Francuske revolucije 1789. godine, grofica de Ademar je rekla da je vodila poduži razgovor sa grofom Sen Žermenom. On joj je navodno rekao šta će se uskoro dogoditi u Francuskoj, kao da je nekako znao.

Ona je 1821. godine napisala: „Ponovo sam vidjela Sen Žermena i svaki put se iznenadim. Vidjela sam ga kada je kraljica Antoaneta ubijena, zatim 18. Brimera, kada je umro vojvoda de Enžijen u januaru 1815. godine i uoči ubistva vojvode de Berija“.

Posljednji put ga je videla 1820. godine, a svaki put je izgledao kao čovjek u četrdesetim godinama.

Volter, filozof iz 18. vijeka, rekao je za grofa Sen Žermena:

„To je čovjek koji nikad ne umire i koji zna sve“.

 

 Pisao recepte za uklanjenje bora, svirao violinu, povećavao bisere…

Oni koji su imali sreću da se upoznaju sa grofom Sen Žermenom su bili oduševljeni i često su govorili o njegovim brojnim talentima i sposobnostima:

 • Govorio je čak 12 jezika
 • Svirao je violinu kao pravi virtuoz
 • Bio je fantastičan slikar
 • Volio je nakit i većina njegove garderobe je bila obložena nakitom
 • Otvarao je laboratoriju za alhemijske poslove gdje god se našao u svijetu
 • Sastavljao je recepte za uklanjanje bora i farbanje kose
 • Imao je razrađenu tehniku za farbanje nakita
 • Tvrdio je da je mogao da spoji nekoliko manjih dijamanata u jedan veći. Također je tvrdio da je mogao da učini da biseri narastu