Legenda o čudovištima iz jezera Otori-ike: Divovske ribe u Japanu napadaju čamce, otimaju ljude i izazivaju oluje?

Jedna stara priča govori o čamcu kojeg je Takitaro povukao pod valove dok su ga užasnuti seljani posmatrali. Također se vjerovalo da je Takitaro otimao jelene i druge životinje s obale jezera, prema nekim izvještajima čak i ljude.

U prefekturi Yamagata na ostrvu Honšu, u Japanu, postoji mala, izolovana vodena površina po imenu Otori-ike, (Otori ribnjak), koja leži visoko u planinama, na 1000 metara nadmorske visine.

Uprkos japanskom nazivu (“ike” znači “ribnjak”) i skromnoj veličini, Otori-ike je zapravo malo jezero, nastalo davno, kada je klizište blokiralo planinski potok. Ipak, naziv ribnjaka se zadržao, jer je jezero samo 3.2 kilometra široko i 68 metara duboko u najdubljoj tački.

Smješteno u najvećoj djevičanskoj šumi Yamagate, Otori-ike je poznato po okruženju koje se ističe prirodnim ljepotama u brojnim utočištima za planinare. Prema ovdašnjim pričama i legendama, jezero je utočište misteriozne divovske ribe, lokalno poznate kao Takitaro.

Napada čamce i otima ljude

Takitaro je navodno ogromna riba veličine do tri metra. Mještani su dugo pričali da su ovdje vidjeli ove divovske ribe u Otori-ikeu, a stvorenja su dobro integrisana u folklor tog područja. Nekada se za Takitara tvrdilo da ima sposobnost da izazove oluje, a ukoliko bi neko ugledao ovog mitskog diva to je bio siguran znak da stiže veliko nevrijeme.

Za Takitaro ribe se često govorilo da napadaju male čamce, a bile su i dežurni krivci za povremene nestanke ribara.

Jedna stara priča govori o čamcu koji je Takitaro povukao pod valove dok su ga užasnuti seljani posmatrali. Također se vjerovalo da je Takitaro otimao jelene i druge životinje s obale jezera, prema nekim izvještajima čak i ljude.

Postoji jedan izvještaj koji opisuje Takitarov leš iznesen na obalu, a kada je rasječen unutra su pronađeni ostaci jelena. Stanovnici tog područja tvrde da povremeno čak i ulove Takitara, a riba je navodno dobra za jelo, iako se nikada nisu pojavili leševi koji bi pomogli pri proučavanju ove legendarne ribe.

Čudovište od 9 metara

Savremeni izvještaj o takvom ulovu pojavio se 1917.godine, kada su radnici koji su istraživali područje uspjeli uhvatiti ribu koja je bila dugačka 1.5 metara i teška 40kg. Muškarci su navodno jeli ribu, a njeno meso opisali kao prilično ukusno, nakon čega su ostatke bacilli.

Navodno su i drugi primjerci uhvaćeni tokom 20.vijeka. Za nekoliko od od ovih uhvaćenih primjeraka se pričalo da su dugački po 1.6 do 2 metra, pa sve do tri metra i više.

Postoji barem jedan izvještaj koji opisuje monstruoznu ribu koja je duga više od 9 metara. Mnoštvo je priča o ribarima koji su se susreli s ovim ribama sve do današnjih dana, s izvještajima o misteriozno uništenim mrežama i pecarskim štapovima koje je nasilno počupalo ili slomilo nešto vrlo veliko i snažno.

U jednom izvještaju se spominjalo nešto što je ličilo na “pokretni balvan” koji je projurio pravo kroz ribarsku mrežu. Prema riječima svjedoka, riba je bila duga skoro 2 metra i na sebi imala debeli sloj sala.

Prestravljeni svjedoci

Drugi izvještaji su nešto strašniji. Jedan svjedok je rekao da je vidio ogroman tamni oblik ispod površine koji usisava patke koje su plivale na jezeru. Tajanstveno čudovište bi progutalo jednu patku, zatim krstarilo okolo i činilo to iznova i iznova.

Sve u svemu, navodno je stvorenje pojelo najmanje pet ptica prije nego što je nestalo u dubini.

Drugi izvještaj opisuje čamac na vesla koji se snažno zabio u nešto ogromno u vodi. Prestravljeni svjedoci su tvrdili da je čamac bio blizu prevrtanja kada ih je jezersko čudovište ostavilo na miru i nestalo.

Iako je lokalno stanovništvo već dugo svjesno ovih misterioznih riba, četiri planinara su 1982.godine svojim svejdočenjem podigli popularnost Takitara riba na jedan viši nivo.

Tomoya Sawa, Kenzo Matsuda, I. Onodera , i Masakazu Sato, pješačili su obližnjim grebenom Nao Otori-ikea kada su vidjeli nekoliko ogromnih riba za koje se procjenjuje da su dugačke 2 do 3 metra  kako plivaju kroz kristalno čistu vodu jezera.

Ovo viđenje bilo je senzacija u cijelom Japanu, a prenijelo se na većinu velikih novina. Priča o divovskim ribama koje žive u ovom slikovitom planinskom jezeru raspalila je maštu javnosti.

Misterija iz dubine

Ovom žaru samu su doprinijeli snimci koje je snimila grupa TV reportera koji su istraživali Otori-ike u oktobru 1983. godine.

Na snimku novinara vide se tri ogromna oblika kako plivaju ispod površine vode. Kao odgovor na nevjerovatnu količinu pažnje koju je ovo svjedočenje stvorilo, naučna ekspedicija je 1985.godine postavljena na jezero u nadi da će dobiti dokaze o Takitaru.

Naučnici su izvršili temeljnu pretragu jezera koristeći sonarnu opremu, tokom koje su došli do nekih neobičnih nalaza. U dubljim dijelovima jezera sonar je sakupljao očitavanja na dubini od 30 do 40 metara o nečemu što je izgledalo kao riba mnogo veća od bilo koje za koju se zna da živi u tom području.

Iako se nije mogla utvrditi tačna vrsta ribe, činilo se da ove neobične sonarne slike potvrđuju da nešto vrlo veliko i misteriozno zaista vreba u dubinama.

Postoji mogućnost da bi to mogla biti neka divovska vrsta šarana, iako su prijavljene veličine još uvijek daleko veće od bilo čega poznatog. Druga teorija je da su ribe možda reliktna populacija drevne, izumrle vrste ili čak nepoznate vrste ribe koja je bila zarobljena kada je klizište davno formiralo Otori-ike.

Bez obzira o kakvoj se vrsti radilo, sve dok se viđanja dešavaju, ove misteriozne ribe će izazivati čuđenje i debatu.