Legenda iz meksičkog grada Chihuahua: Lutka sa izloga tjera strah u kosti

U meksičkom gradu Chihuahua godinama lokalno stanovništvo terorizira djevojka La Pascualita. Riječ je o lutki za koju se vežu brojne mistične priče.

Naime, nekada davno na dan vjenčanja djevojku Paculaitu Esparazu je ujeo pauk Crna udovica nakon čega je umrla. Mještani ovog grada smatraju da je neposredno poslije tragedije otac djevojke, ujedno i vlasnik salona vjenčanica naredio da se izradi lutka koja će ličiti na nju. Pošto je izgledala kao stvarna nije dugo trebalo da potekne priča kako je ustvari balzamovana.

Postavljena je 25. marta 1930. godine i do danas tu „živi“. Obučena je u proljetnu vjenčanicu. Ujedno to je najduži period da neko drži lutku na izlogu toliko godina. Kako je plijenila sve veću pažnju svojim prisustvom brojni mediji su pisali o njoj, a u grad su počeli pristizati posjetioci iz Amerke i Evrope kako bi se sami uvjerili o čemu je riječ.

Neki su je posmatrali satima sa nevjericom jer ima blistav pogled, prelijepu kosu i ten.

Čak su neki opisivali strah koji su osjetili dok su je gledali.

Legende kažu da je postojao i francuski mađioničar koji je svaku noć dolazio da je oživi. Tako je on sa njom šetao po gradu kao zaljubljeni par. Neki, ipak kažu da je svaku noć mijenjala pozu u izlogu.

Strah u kosti je najviše unosila radnicima salona jer su je viđali svaki dan. I danas se priča da je samo oni mogu presvlačiti, a od posjetioca je još nikad niko nije uspio dotaći.

Kako je izjavila jedna od radnica Sonia Burciaga najteže joj je padalo upravo presvlačenje.

  • Morali smo joj mijenjati odjeću svake dvije sedmice. Svaki put kad bi joj prišla obuzimala me je nevjerovatna jeza. Njene ruke su kao stvarne čak su joj i vene na nogama vidljive. Nekad je nisam smjela pogledati u oči jer su toliko realne. Zato sam ubijeđena da je stvarna – pojašnjava radnica.

Čak i turisti koji su razgovarali sa stanovništvom su na kraju ostali ubijeđeni da je stvarna jer mnogi su izjavili da gleda kao da je živa.

  • Čuo sam za ovu djevojku i zato sam posjetio grad. Satima sam je posmatrao iz svih uglova jer mi nije jasno da lutka iz izloga može imati tako dubok pogled kao da me gleda živo biće. S druge strane, jedina realna činjenica je da balzamovani ljudi ne mogu biti ovako dobro očuvani – rekao je zbunjeni američki turista.

Iako su stanovnici uvjereni da je stvarna ipak mnogo je objašnjenja na internetu kako je to nemoguće. Stručnjaci pojašnjavaju da se mrtvo tijelo vrlo brzo raspada, a i da je balzamovana nikad ne bi bilo moguće zadržati takvu perfekciuju kakvu ima Pacualitino tijelo. Oni to sve posmatraju kao marketinški trik kako bi se privukao što veći broj mušterija.

(aura.ba)