Ledi krv u žilama: ZNATE LI GDJE SE NALAZI MOST “BIJELI ZMAJ”?

U planinskom turističkom mjestu u Vijetnamu svečano je otvoren pješački most sa staklenim dnom na 150 metara visine, dugačak 632 metra,i jedan je od najdužih na svijetu.Viseći most Bach Long, što u prevodu znači ‘Bijeli zmaj’, nalazi se u provinciji Son La, sjeverozapadno od glavnog grada Hanoija i graniči s Laosom.

Po Guinnessovoj knjizi rekorda najduži stakleni most na svijetu je struktura u Guangdongu u Kini dugačka 526 metara. Njegova je specifičnost je u tomu što mu dužina između vrhova iznosi 290 metara, a na liticama su dodatna 342 metra staze.

“Inženjer projekta je zahtijevao da dio mosta bude postavljen na liticama kako bi se zaštitili priroda, drveće i stijene. Bio je to nevjerovatan projekt – rekao je Glen Pollard, predstavnik Guinnessove knjige rekorda, koji je prisustvovao ceremoniji otvorenja.

Ojačano staklo upotrijebljeno za izradu mosta ima tri sloja, svaki je debljine 40 mm, a na mostu se može nalaziti do 450 ljudi, objavio je vlasnik objekta. Ovo je treći stakleni most koji je posljednjih godina izgrađen na jugoistoku Vijetnama