Ledena kafa je vrlo finog okusa, a ima i blagotvorne učinke na tijelo.

Hladna priprema znači da se stvara manje kiselina, što znači da ova varijanta kafe ne utiče toliko na želudac i smatra se probavljivijom od klasične kafe

Za mnoge hladna kafa nije ni blizu toliko ukusna poput tople šolje mirisne crne kafe. Međutim, pijenje hladnog omiljenog napitka može imati prednosti. Evo o čemu je riječ.

Šolja svježe skuhane tople kafe prava je jutarnja poslastica za mnoge. Uostalom, ima izvrstan okus, zbog kofeina koji sadrži razbuđuje nas te na taj način osigurava savršen početak dana. Međutim, i „Cold Brew Coffee“, tj. hladno „kuhana“ kafa, sada je u trendu i cijeni je te pije sve više ljudi. Zašto?

Hladna kafa ima ove prednosti

U poređenju s klasičnim pravljanjem kafe, kod hladno kuvane se mljevena zrna preliju hladnom vodom, a zatim se kafa ostavi da stoji osam do 24 sata. Dugo vrijeme pripreme stvara voćni i svježi okus koji sadrži znatno manje gorkih tvari od tople šolje kafe. Osim toga, hladnom pripremom se stvara manje kiselina, što znači da ova varijanta kafe ne utiče toliko na želudac i smatra se probavljivijom od klasične kafe.

Osim djelovanja kofeina, hladno kuvana kafa takođe može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, a sadrži i važne tvari poput magnezija, vitamina B3 ili kinidina i lingana, koji sprečavaju kardiovaskularne bolesti.

error: Content is protected !!