Lažni prijatelj u domaćinstvu: Hrana iz mikrovalne pećnice truje našu krv

Koji su razlozi za i protiv korištenja mikrovalne u vašem domu. Odražava li se štetnost zračenja mikrotalasa i na vaše zdravlje. Poželjno je vratiti se starinskim načinima pripremanja i podgrijavanja hrane

Danas su mikrovalne pećnice sve češće sastavni dio kuhinjske opreme i one su korisna dopuna pripremanju hrane na klasičan način. Za brzu pripremu namirnica s malim utroškom energije, možete odmrzavati, kuhati, omekšati ili podgrijati – sve to, samo pritiskom na dugme. No, jeste li se ikada zapitali na kom principu rade mikrovalne pećnice, i predstavlja li njihova svakodnevna upotreba opasnost za vaše zdravlje?

Mikrovalne pećnice rade na principu energije mikrotalasa-elektromagnetnog zračenja koje nastaje kao fizikalni fenomen koji se pojavljuje protokom električne struje kroz vodič.

 Bombardovanje hrane

Mikrotalasi su oblik elektromagnetne energije, poput svjetlosnih i radio talasa, i zauzimaju jedan dio elektomagnetnog spektra. To su jako kratki talasi elektromagnetne energije, koji putuju brzinom svjetlosti. U današnje vrijeme se koriste za slanje telefonskih impulsa na veliku udaljenost, odašiljanje tv-programa i kompjuterskih informacija širom planete ili do satelita u svemiru. Kao izvor energije, koriste se za spravljanje hrane u mikrotalasnim pećnicama.

Svaka mikrotalasna pećnica sastoji se od magnetrona, cijevi u kojoj magnetna i električna polja djeluju na elektrone tako, da se proizvodi mikrotalasno zračenje od oko 2450 Megahertza (Mhz) ili 2.45 Giga-hertza (Ghz).

Ovo mikrotalasno zračenje stupa u interakciju sa molekulama hrane. Svaka talasna energija mijenja polarnost sa svakim talasnim ciklusom. Kod mikrotalasa se ova polarnost mijenja milion puta u sekundi. Molekuli hrane – naročito molekuli vode, imaju pozitivni i negativni pol, slično magnetnim polovima.

Ulazna snaga mikrotalasnih pećnica koje su u komercijalnoj upotrebi je oko 1000 vati naizmjenične struje. Kada ovi mikrotalasi, koji se stvaraju u magnetronu bombarduju hranu, oni uzrokuju rotaciju polarnih molekula hrane, koja se odvija na njihovoj frekvenciji od milion puta u sekundi. Usljed obrtanja molekula dolazi do trenja, koje zagrijava hranu. Ovo trenje dovodi i do fizičkih oštećenja na susjednim molekulama, često uzrokujući njihovo cijepanje i deformisanje. Naučno ime takvih deformacija je “strukturalni izomerizam”.

Poređenja radi, mikrotalasi sunčevog zračenja su zasnovani na principu pulsirajuće istosmjerne struje, koja ne dovodi do zagrijavanja trenjem. Naprotiv, naizmjenična struja koju koriste mikrotalasne pećnice dovodi do ove vrste zagrijavanja.

Mudri proizvođači

Prema definiciji iz fizike, radijacija su “elektromagnetni talasi” koje emituju atomi i molekuli neke radioaktivne supstance kao rezultat raspadanja jezgra. Radijacija uzrokuje jonizaciju, do koje dolazi kada neutralni atom dobija ili gubi elektrone. Jednostavnije rečeno, mikrotalasne pećnice uništavaju i mijenjaju molekularnu strukturu hrane kroz proces radijacije. Da su ih proizvođači nazvali pravim imenom, teško da bi za njih našli ijednog kupca. Proizvođači tvrde da to nije isto zračenje, nego da se radi o dvije različite vrste talasa, različitog intenziteta.

Činjenica da nije izdato nikakvo zvanično saopštenje o štetnosti mikrotalasne pećnice ne znači ništa, jer je poznato da se ponekad smišljeno ograničavaju i cenzurišu takve studije. U svakom slučaju, potrošači imaju pravo i zaslužuju da budu informisani.

Iako nije izdato službeno saopštenje o štetnosti mikrotalasnih pećnica, brojna su upozorenja koja se upućuju javnosti, i brojne su studije koje su rađene na ovu temu.

Dr. Hertel je prvi naučnik koji je pokrenuo i izvršio ozbiljnu naučnu studiju o djelovanju, koje hrana spremljena mikrotalasima ima na krv i fiziologiju ljudskog tijela. Njegova studija prikazala je degenerativnu silu koja se stvara u mikrotalasnim pećnicama i hrani koja se u njima priprema. Naučni zaključak pokazuje da mikrotalasno spremanje hrane mijenja prehrambene sastojke u hrani i krvi konzumenta, usljed čega može doći do štetnih promjena u ljudskom organizmu.

 Mikrovalne bolesti

U istoj ovoj studiji jasno je precizirano da iste one žestoke deformacije do kojih u našem tijelu dolazi pri direktnoj izloženosti radaru ili mikrotalasima, dešavaju se i molekulima hrane, koja se sprema u mikrovalnoj pećnici. Posljedica ovog zračenja je uništenje i deformacija molekula hrane. Osim toga, mikrotalasna obrada dovodi do stvaranja novih jedinjenja, nazvanih radiolitička jedinjenja, inače nepoznati spojevi kojih nema u prirodi. A radiolitička jedinjenja  se stvaraju molekularnom dekompozicijom-raspadanjem – kao direktni rezultat zračenja.

Nakon što je nekoliko hiljada radnika, koji su bili izloženi djelovanju mikrotalasa tokom radova na razvoju radara u pedesetim godinama 20. vijeka počelo da obolijeva od nepoznate bolesti, Rusi su izvršili ispitivanja koja su dovela do odluke o strogom ograničenju dozvoljene izloženosti na 10 mikrovata za radnike i mikrovat za civile. Grupa simptoma koja se javlja usljed jače izloženosti, nazvana je “mikrotalasna bolest”, a ona izgleda ovako: Prvi znaci su nizak krvni pritisak i spor puls. Kasnije uobičajene manifestacije su hronična uzbuđenost simpatikusa (sindrom stresa) i visok krvni pritisak. Prva faza često uključuje glavobolju, vrtoglavicu, bol u očima, razdražljivost, pospanost, strepnju, nesposobnost koncentracije i opadanje kose, kojima se pridružuje i povišen broj slučajeva upale slijepog crijeva. Ovi hronični simptomi na kraju prelaze u adrenalnu iscrpljenost i ishemično oboljenje srca (blokada koronarnih arterija i srčani napad).

Zbog gore pojašnjenog funkcionisanja mikrotalasa i navedenih kontraindikacija, korištenje bilo koje vrste mikrotalasnog aparata nije ni najmanje preporučljivo. Savremena naučna misao im se kategorično suprostavlja.

Zašto bježati od mikrovalne pećnice?

Ljudski metabolizam ne može obraditi nepoznate nus-proizvode koji se stvaraju u hrani pripremljenoj mikrotalasima.

Proizvodnja muških i ženskih hormona opada i/ili se mijenja usljed kontinuiranog unošenja ovakve hrane.

Minerali, vitamini i ostali nutrienti su bitno reducirani ili im se mijenja sastav, tako da ih tijelo ne može primiti ili ih prima u maloj mjeri.

Minerali iz povrća se mjenjaju u kancerogene slobodne radikale.

Duže konzumiranje ovakve hrane dovodi do razvoja kanceroznih ćelija u krvi.

Usljed izmjena u limfnim žlijezdama i krvnom serumu, dolazi do opadanja imuniteta.