“Lavlje šapice” oko očiju su danas sramota i kazna

Bore nastaju zbog toga što se koža starenjem mijenja. Ona gubi tonus. Njezina elastična vlakna pucaju jedno za drugim. Njezini mišići postaju vlaknasti. Bore se najprije zapažaju kod posebnih izražaja lica. Iako su bore normalna pojava, ipak imate samo one koje ste zaslužili. Ako se čini nemogućim da ih spriječite, onda barem nemojte ubrzati njihovo nastajanje: okanite se neuredna života, prekomjernog alkohola, pušenja i sunčanja

Francuski travar Maurice Messegue u svojim knjigama osim zdravlju posebnu pažnju posvećuje i ljepoti. Tako se dotakao i bora te dao neke osnovne savjete i recepte za njihovo ublažavanje. Bilo je doba kada su one bile častan znaka, zapisao je on. Ljudi su, kako navodi, poštovali starije, uzdali se u njihovu mudrost i pitali za savjet iz velike nepisane knjige njihovog životnog iskustva. Čini se da je tome došao kraj. Mladost je postala jedinom vrijednošću. Nema granica želji da se čovjek održi mladim. Bore su sramota i kazna, a visoka se dob smatra bolešću.

Stari san

Maurice nije krio svoje nezadovoljtvo time. Koliko god je shvatao i dijelio stari san čovječanstva o vječnoj mladosti, toliko je žalio sudbinu koja stiže starost. Da naše društvo barem ne prezire one što su “nedjelatni”, i ne skriva pripadnike treće dobi po domovima staraca. Često se Maurice žestio nad tim pojavama.

Do takvih zaključaka došao je gledajući kako “stari” nastoje zanijekati svoju dob i izgladiti svoje bore. To je samo učestali “lifting” ili tjeskobna potraga za “čudesnim” sredstvima koja su kadra učiniti kožu glatkom kao u dvadesetogodišnjaka. Prije nego što je iznosio recepte za ovaj “problem”, htio je da svima bude jasno: Nastajanje bora može se usporiti i ublažiti, ali se ne može spriječiti. Bore su normalna pojava.

Bore nastaju zbog toga što se koža starenjem mijenja. Ona gubi tonus. Njezina elastična vlakna pucaju jedno za drugim. Njezini mišići postaju vlaknasti. Bore se najprije zapažaju kod posebnih izražaja lica (kao “lavlje šapice” oko vanjskih kutova očiju itd.) koje se ne vide kad je lice opušteno. Zatim se kožni nabori produbljuju i postaju trajni. Bore sve više zahvaćaju čelo, sljepoočnice i rub usana. Zatim dolaze na obrazima i vratu…

Korisne obloge

Iako su bore normalna pojava, ipak imate samo one koje ste zaslužili. Ako se čini nemogućim da ih spriječite, onda barem nemojte ubrzati njihovo nastajanje: okanite se neuredna života, prekomjernog alkohola, pušenja i sunčanja! Izbjegavate li većinu tih pogrešaka, ne samo što će vam lice duže ostati glatko nego će vam i zdravlje cvjetati!

Kataplazme od oljuštenog ječma za ublažavanje i sprječavanje bora spravite na način da u jednoj litri vode kuhate 200 g ječmenog zrnja dok sasvim ne omekša, zgnječite ga u kašu, pasirajte kroz fino platno i skupite procijeđenu tekućinu; dobivenu kašu nanesite na lice i držite 20 minuta. Zatim stavite obloge od procijeđene tekućine i popijte 1 čašu tekućine. To ponovite tri puta sedmično.

Lokalno primijenite obloge i kupke cijeloga tijela s listovima i cvjetovima čubra (2 prstohvata na 1 litru).

Također, pomoći će vam i slijedeće obloge i napaci ako ih naizmjenice koristite:

Naljev od cvjetova moravke (2 prstohvata za 1 šoljicu);
Naljev od latica crvene ruže ili divlje ruže (5 prstohvata za 1 šoljicu);
Naljev od listova i cvjetova divlje maćuhice (3 prstohvata za 1 šoljicu);
Naljev od cvjetova lipe (4 prstohvata za 1 šoljicu);
Naljev od listova i cvjetova ljubice (3 prstohvata za 1 šoljicu).

Mauricevi recepti

Biljem do kože bez bora

Najprije temeljito očistite kožu naljevom ruže (Rosa centifolia), 4 prstohvata latica za 1 šoljicu. Zatim dugo stavljajte obloge natopljene slijedećom iscrpinom koja nek odstoji 12 sati (na litru izvorske vode): 1 prstohvat rosopasa (svježi listovi i cvjetovi), 4 prstohvata ruže (korijenje, listovi i cvjetovi) i 2 prstohvata crnog sljeza.

Također, važno je jednom mjesečno nanositi i masku ljepote od slijedećih biljaka: pljuskavice (cvjetovi), blijede ruže (latice) i lipe (cvjetovi).

Onih dana kad ne stavljate masku ljepote, mažite lice kremom od divljeg pelina, različka i pljuskavice (1 kafena kašičica tinkture svake biljke na 1/4 litre svježeg vrhnja).

Povremeno trljajte lice i slijedećim losionom za jačanje, uvijek ostavite da se 12 sati namače: 1 prstohvat divljeg maka (latice), 1 prstohvat divlje ruže (latice), 1 prstohvat crnog sljeza (cvjetovi) i ¼ litre 70-postotnog alkohola.

Pri promjeni godišnjih doba Maurice savjetuje da lice treba trljati slijedećim pripravkom i da je na bore dobro staviti obloge natopljene u istom pripravku (na litru vode): 1 prstohvat moravke (cvjetovi), 1 prstohvat kamilice (cvjetovi), 1 prstohvat divlje ruže (latice), 1 prstohvat crnog sljeza (cvjetovi), 1 prstohvat pljuskavice (cvjetovi), 1 prstohvat ruže (latice), 1 prstohvat trpuca (listovi i cvjetovi) i 1 prstohvat različka (cvjetovi).